Pomoć iz Hrvatska

Pola milijuna eura za projekte povratka i održivosti Hrvata u BiH

Uključujući ovogodišnju dodjelu financijskih sredstava za stvaranje održivih uvjeta za povratak u Bosnu i Hercegovinu, Republika Hrvatska je od početka provedbe Programa dodijelila 61,8 milijuna kuna.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 12. 2018. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu, dana 20. prosinca 2018. godine, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, domaćin svečanosti, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa. Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, svečano su uručili 44 Ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Financijska sredstva državnog proračuna u visini 3.830.092,00 kuna, dodijeljena su temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je.

Temeljem navedenog Zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio ukupno 126 projektna prijedloga. Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 44 projekta.
Riječ je o projektima koji se odnose na: poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima se provodi obnova i izgradnja obiteljskih kuća; poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva; promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog oporavka; potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama kao i potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije kroz sufinanciranje programa i/ili projekata udruga i ostalih pravnih osoba; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu te poticanje izrade programa i projekata održivog povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kroz stručne podloge i studije.

Uključujući ovogodišnju dodjelu financijskih sredstava za stvaranje održivih uvjeta za povratak u Bosnu i Hercegovinu, Republika Hrvatska je od početka provedbe Programa dodijelila 61,8 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir i isporuku građevinskog materijala za izgradnju kuća u Programu pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, za što je dodijeljeno 256,7 milijuna kuna, Republika Hrvatska je kroz provedbene aktivnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, sveukupno u razdoblju od 2001. do 2018. godine dodijelila 318,5 milijuna kuna za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.
Ovom je prilikom državni tajnik Nikola Mažar naglasio da će Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i nadalje nastaviti provedbu aktivnosti u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu državni tajnik je naglasio kako je u 2018. godini nastavljen program isporuke građevinskog materijala, te najavio da će se također i u 2019. godini nastaviti s aktivnostima isporuke građevinskog materijala kroz Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

Državni tajnik Zvonko Milas, pohvalio je suradnju državnih tijela u Republici Hrvatskoj u projektnim aktivnostima koji se tiču svih segmenata života Hrvata u Bosni i Hercegovini te je naglasio kako od ovakvih projekta nemaju korist samo Hrvati u Bosni i Hercegovini, već i šira zajednica u sredinama u kojima se projekti provode.

Državna tajnica Zdravka Bušić, izjavila je da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uvijek pružati podršku ovakvim razvojnim projektima, te naglasila da je Republika Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini, te da će Republika Hrvatska biti podrška našim susjednima na njihovom putu u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close