Hercegovački highway

Pogledajte kako se autocesta usjekla u kamen i krš

U 2022. godini kreće izgradnja 90,1 km autoceste u vrijednosti 2,58 milijardi KM
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 02. 2022. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U najnovijim snimkama iz zraka prikazano je kako trenutno izgleda poddionica autoceste Buna – Počitelj.

Ugovor o izgradnji ove poddionice potpisan je 18. svibnja 2019. godine, a vrijednost ugovora iznosi 25.692.383,53 eura sa PDV-om.

Sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 8,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Rok za završetak radova na navedenoj poddionici je 18 mjeseci.

Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj.

Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan podputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Podsjetimo, u 2022. godini kreće izgradnja 90,1 km autoceste u vrijednosti 2,58 milijardi KM.

Ukupna ulaganja u izgradnju autocesta na Koridoru Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine uključujući građevinske objekte i opremu, te uključujući i investicije u toku, iznose 2,65 milijardi maraka.

Osim toga izvršena su ulaganja u eksproprijaciju zemljišta blizu 290 milijuna maraka. Do sada je u potpunosti izgrađeno i nalazi se u upotrebi oko 114,5 kilometara autoceste, i to dionice Svilaj – Odžak, Zenica sjever – Tarčin i Međugorje – Bijača, ističe u razgovoru za Faktor Elmedin Voloder, v. d. direktor Autocesta Federacije BiH.

"Financiranje do sada izgrađenih dionica autoceste na Koridoru Vc vršeno je putem kreditnog okvira zaključenog između Bosne i Hercegovine i međunarodnih financijskih institucija prije svega Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Zatim OPEC Fonda za međunarodni razvoj – OFID i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj – KFAED, osim dionice Kakanj – Sarajevo sjever koja je financirana iz budžeta Federacije BiH", pojašnjava Voloder.

Kopirati
Drag cursor here to close