Ispod galerije

Podzemni radovi Amira Kabirija ponovno zasmetali stanarima; Inspekcija odgovorila

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara je u srijedu 3. ožujka 2024. godine zaprimila dva zahtjeva stanara ove zgrade vezana za prostore ispod nekadašnje Galerije Aluminij.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 04. 2024. u 18:13 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postojeći temelji stubova nisu potkopani niti su uočeni radovi koji zadiru u konstruktivni sustav objekta ili oštećuju nosive elemente'', navedeno je u Zapisniku Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, vezanom za žalbe oko radova koji su se odvijali u podrumima zgrade u Ulici kralja Tvrtka.

Naime, Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara je u srijedu 3. ožujka 2024. godine zaprimila dva zahtjeva stanara ove zgrade vezana za prostore ispod nekadašnje Galerije Aluminij, a danas 'The Hub of Fine Arts'.

Kako navode, naglasak ove žalbe je stavljen na urgentnost u postupanju inspekcije, a fokus na primjenu važećih zakona iz oblasti građenja prilikom izvođenja radova u podrumskim prostorijama zgrade.

Stanari nisu imali primjedbi

''Obavještavamo Vas da je zahtjev za provođenje inspekcijskog nadzora dodijeljen na nadležno postupanje u rad urbanističko-građevinskom inspektoru koji je već ranije, postupajući po zahtjevu stanara podnesenom dana 28. veljače 2022. godine u istom predmetu, izašao na lice mjesta i utvrdio činjenice. Izvedenim radovima, kako je između ostalog tada konstatirano u Zapisniku u trenutku inspekcijskog nadzora, nisu potkopani postojeći temelji stubova niti su uočeni radovi koji zadiru u konstruktivni sustav objekta ili oštećuju nosive elemente'', navedeno je za Bljesak.info iz Služba za inspekcijske poslove.

Ističu kako je predmetnom nadzoru tada osim predstavnika investitora bio prisutan i predstavnik stanara zgrade, a zapisnik je tada potpisan od strane svih prisutnih sa konstatacijom 'stranke nemaju primjedbi'.

''Postupajući inspektor je dodatno uputio obavještenje predstavniku stanara zgrade u Ulici Kralja Tvrtka 13. u kojemu je poredao činjenice onako kako su utvrđene u Zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru, sa čim je predmetni nadzor tada okončan'', dodaju.

Gradnja restorana

Stanari ove zgrade, u svom pismu, zahtijevali su djelovanje inspekcijskih službi i hitan nadzor nad građevinskim radovima koji se, kako su naveli, bez njihove suglasnosti odvijaju u podrumu njihove zgrade.

''Podnosimo Zahtjev da se sukladno Zakonu o građenju (“Sl. novine Hercegovačko-neretvanskog kantona”, br. 4/2013) obavi inspekcijski nadzor podrumskog prostora stambeno poslovne zgrade u ulici Kralja Tvrtka u Mostaru, podrumskog prostora ukupne površine 310m2 u vlasništvu nas stanara upisanih u svojstvu etažnih vlasnika stambeno poslovne zgrade kao i podrumskog prostora u vlasništvu Aluminija d.d. površine oko 130 m2, dakle ukupno podrumskog prostora površine oko 410m2.

Još prije dvije godine Amir Gross Kabiri vlasnik Aluminj Industrije d.o.o. i Le Club Social d.o.o./Društveni klub d.o.o. je odlučio da će u podrumu Galerije Aluminij graditi restoran'', navode stanari.

Prema njihovim saznanjima Kabiri je angažirao jednu firmu iz Mostara koja je taj posao trebala realizirati. Kako navode, imao je ideju srušiti strop u podrumu, pregradne zidove između prostora u podrumu u vlasništvu Aluminija d.d. (Aluminij u vlasništvu Vlade Federacije BiH) i između podrumskih prostorija u etažnom vlasništvu stanara zgrade upisanih u svojstvu etažnih vlasnika stambeno poslovne zgrade

'Radovi nelegalni'

''To što je namjeravao Amir Gross Kabiri je i uradio. Bez projektne dokumentacije, nelegalno bez dozvola nadležnih organa i suglasnosti nas stanara radili su ozbiljne zahvate rekonstrukcije u podrumskom prostoru zgrade kojima su promijenile konstruktivne elemente zgrade koji značajno utječu na stabilnost zgrade i samim time i sigurnost nas stanara. Amir Gross Kabiri nije slušao nikoga i angažirao je građevince (prema našim saznanjima jedna građevinska firma iz Trebinja) koji su sve to što je htio uradili, čak su i po njegovim željama gotovo metar ukopali u temelje da bi dobio na visini za, uvjetno rečeno odgovarajući restoranski prostor. Po volji Amira Gross Kabirija u podrumskom prostoru srušeni su potporni stupovi, pregradni zidovi, kompletan strop podrumskog prostora, potkopani temelji cijele zgrade za skoro 0,5-1 metar (kako u kojem dijelu zgrade), srušena ventilacijska okna i slično. Svi su mu govorili da to ne radi i da će ugroziti statiku zgrade, posebno u slučaju jačeg potresa može doći do ulegnuća ili još gore urušavanja. Nažalost nije slušao. Građevinci su odradili te grube radove i napustili gradilište.

Dalje je druga firma iz Mostara nastavila s tzv. finim radovima unutarnjeg uređenja. Mi stanari zgrade smo protestirali i tražili zaštitu i od gradskih službi ali bez pomoći. Amir Gross Kabiri je sa svojim pravnicima izmanipulirao nas stanare i kao fol obnovio fasadu a u stvari jeftinom farbom samo prebojao fasadu s prednje strane zgrade i zamazao oči stanarima prikrivajući učinjenu štetu u podrumskom prostoru zgrade.

'Zgrada statički ugrožena'

Rezultat svega je da od toga restorana nema ništa jer podrum nije uvjetan, zgrada je statički ozbiljno ugrožena, naravno i sigurnost nas stanara zbog čega Vam se i obraćamo, građevinci su otišli (op. pobjegli) a Amir Gross Kabiri i njegovi suradnici izbjegavaju nas stanare i niječu bilo kakvu odgovornost. Nakon zadnjeg potresa koji i nije bio pretjerano jak došlo je do pucanja zidova u zgradi i ulegnuća zgrade u temeljima.

Molimo da se postupi sukladno pozitivnim zakonskim propisima, obavi očevid, ako je moguće sanira učinjena šteta i vrati zgrada u prvobitno stanje prije građevinskih zahvata urađenih na zahtjev Amira Gross Kabirija'', stoji u pismu stanara zgrade u Ulici kralja Tvrtka'', navedeno je u zahtjevu stanara.

Na koncu, ostaje nejasno, zašto su se stanari ponovno žalili, ako su se, kako tvrde iz Službe za inspekcijske poslove prethodno složili, odnosno nisu imali primjedbi.

Kopirati
Drag cursor here to close