Svečano

Otvorenje pedijatrije: Stigla poznata lica

Uz Krišto, otvorenju prisustvuju i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara te predsjednik Mladeži HDZ BiH Mate Lončar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 12. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorenje nove zgrade suvremene Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, očekivano, je privuklo brojna poznata lica.

Naime, delegacija predvođena predsjednicom Vijeća ministara Borjanom Krišto sudjeluje na svečanom programu otvorenja koje je zakazano za četvrtak u 11:00 sati ispred nove pedijatrije.

Čelništvo HDZ-a 

Uz Krišto, otvorenju prisustvuju i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac te predsjednik Mladeži HDZ BiH Mate Lončar.

Ujedno, svečanosti otvorenja odazvao se i mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić. 

Domaćin, ravnatelj bolnice Ante Kvesić ugostio je veleposlanika Saudijske Arabije Osama bin Dakhil Al-Ahmadija koji je na svečanost otvorenja stigao u najsvečanijoj narodnoj nošnji Saudijske Arabije.

Uzvanice na svečanom otvorenju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar - Otvorenje pedijatrije: Poznati uzvanici

Foto: Bljesak.info / Uzvanice na svečanom otvorenju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Uzvanicima se pridružio i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš.  

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Ministar zdravstva RH Vili Beroš

Klinika za dječje bolesti u Mostaru, prema riječima ravnatelja Kvesića, danas je jedna od najsuvremenije opremljenih klinika u ovom dijelu Europe.

Zgrada Pedijatrije iz 1964. godine s oko 2.000 kvadrata bila je ne uvjetna te ju je bilo nemoguće rekonstruirati. Stoga se odlučilo na izgradnju nove zgrade koja je trebala riješiti pitanje smještaja i uvjeta liječenja djece u Hercegovini za idućih 50 godina.

Godine čekanja

No početak izgradnje se čekao godinama.

I dok su se još 2013. godine najavljivali prvi radovi, menadžment bolnice imao je pripremljenu svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a je bila odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je bilo stalo u Saudijskom fondu koji je trebao kreditirati cijelu ovu priču. On je realiziran tek 2018. godine, a prvi radovi na objektu za najmlađe pacijente Hercegovine započeli su tek 2020. godine.

Početkom 2022. godine Vlada Hercegovačko neretvanske županije u cijelosti je preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u županiji, uključujući i kredit za izgradnju ove klinike u iznosu od 19,2 milijuna KM.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić tada je kazao kako bi u roku godinu i pol od početka radova djeca trebala imati mnogo bolje uvjete liječenja nego je do to bio slučaj. No odužio se i završetak radova - pandemija i poskupljenje građevinskih radova i materijala pomjerili su sve rokove.

Foto: Bljesak.info / Uzvanice na svečanom otvorenju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

''Tržište nam je napravilo to je da je cijena sa 17 milijuna otišla na 25 milijuna maraka'', pravdao se ravnatelj SKB-a. Ali bilo je potrebno još sredstava za opremu što su osigurale federalna i županijska vlada, što znači bilo je potrebno više od 32 milijuna maraka da se Klinika danas stavi u funkciju.

Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom brijegu u Mostaru izvodio je Konzorcij tvrtki 'A3 d.o.o.' Široki Brijeg i TT-kabeli d.o.o. Široki Brijeg. Glavni projekt uradio je projektni biro 'Urbis 86' d.o.o. Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro 'Čovjek i prostor' d.o.o. Mostar. Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike radio je projektni biro 'Marben' d.o.o. Čitluk.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Dragan Čović, Borjana Krišto i Vili Beroš
Kopirati
Drag cursor here to close