Analiza

Otkriven razlog mostarske rupe: Popustila je austrougarska cijev

Kanal, čiji se dio urušio na Bulevaru pored Doma zdravlja, proteže se od Rondoa, kroz Liska ulicu i spaja se s novim kolektorom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2018. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urušavanje kanalizacijskog kanala iz doba Austro-Ugarske razlog je otvaranja rupe na mostarskom Bulevaru, potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarskog Vodovoda koje radi na sanaciji problema.

''Došlo je do urušavanja kanala iz razdoblja Austro-Ugarske. Da li zbog prometa, ratnih događanja, zuba vremena ili nečeg drugog, došlo je do propadanja, začepljenja i, prema nekim našim procjenama, pojave rupe'', rekao je za Bljesak.info Branimir Krvavac šef tehničkog sektora mostarskog Vodovoda.

Pojasnio je kako nije riječ o dijelu novog kolektora nego o priključnom kanalu koji se priključuje u kolektor.

Kanal, čiji se dio urušio na Bulevaru pored Doma zdravlja, proteže se od Rondoa, kroz Liska ulicu i spaja se s novim kolektorom.

''Priključni šaht, vezan je za kolektor, urađen je, i nije se u tom trenutku moglo uočiti bilo kakvo oštećenje'', pojasnio je Krvavac.

Upitan za mogućnost da upravo tu leži razlog plavljenja podrumskih prostorija Doma zdravlja, rekao je kako postoji mogućnost, ali da to sa sigurnošću ne može reći.

Foto: Bljesak.info / Ispitivanje rupe na Bulevaru


''Postoji kanal koji je preusmjeravao te vode ali postoji mogućnost da u onoj vremenskoj nepogodi u kojoj je bila izuzetno velika količina oborina u jako kratkom vremenskom razdoblju taj obilazni kanal nije mogao preuzeti tolike količine vode da ne bi došlo do poplave. Moguće je, ali ne mora značiti. To bi trebalo istraživati'', rekao je.

Naveo je kako je činjenica ''da je ovo što se dogodilo s austrougarskim kanalom baš neočekivano'' ali i da ne može sa preciznošću reći kada će biti dovršeno saniranje.

''Problem je gustoća prometa. Moramo biti vrlo oprezni jer je i sama kanalizacije u funkciji. Moramo strogo polako raditi da se ne bi dogodilo nešto. Dolazi do obrušavanja terena i svega ostalog. Spremamo se staviti cijevi na kritičnom dijelu da premostimo prolomljeni dio'', rekao je Krvavac naglasivši kako će se provjeriti cijeli austrougarski kanal na spomenutoj dionici.

Mostarce, dakle, može utješiti činjenica da nije došlo do kvara na novim kolektorima te da je nađen razlog otvaranja tla do kojeg je došlo 22. lipnja. Zabrinjava samo činjenica da se na prvotnu sanaciju čekalo jako dugo i da je ozbiljna analiza uslijedila prije nekoliko dana.

Inače, tijekom radova na mostarskim kolektorima, pronađeni su i drugi tragovi iz prošlosti pa su tako tijekom radova u Ulici maršala Tita pronađeni tragovi vodovodnih cijevi iz turskog perioda.

Kopirati
Drag cursor here to close