Pomoć

Općina Tomislavgrad za štetu od olujne bure potražuje 654.339,41 KM

Kako je Vlada Hercegbosanske županije za naknadu štete od elementarnih nepogoda u 2019. godini do sada odobrila iznos od 101.437,23 maraka od ukupno raspoloživih 160.000 maraka za ove namjene je preostalo 58.562,78 maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 10. 2019. u 14:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) u ponedjeljak je održan sastanak Županijskog stožera Civilne zaštite na kojemu se razmatrao prijedlog Povjerenstva za procjenu šteta HBŽ-a o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta u općini Tomislavgrad.

Naime, općina Tomislavgrad je u razdoblju od 23. veljače do 4. ožujka 2019. godine zbog posljedica od djelovanja prirodne nepogode – olujne bure na području te općine proglasila stanje prirodne nepogode, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Ukupan iznos koji općina Tomislavgrad potražuje za saniranje posljedica u tom razdoblju, a koji je utvrdilo općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta iznosi 654.339,41 maraka. Taj iznos odnosi se na saniranje šteta i na imovini pravnih i na imovini fizičkih osoba.

Revidirana visina štete koju je Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih šteta Hercegbosanske županije utvrdilo iznosi 421.768,64 maraka. Revidirani iznos utvrđen je nakon što je županijsko Povjerenstvo obradilo dokumentaciju zahtjeva općine konzultirajući se s općinskim Povjerenstvom od prirodnih i drugih nesreća te Federalnim stožerom Civilne zaštite.

Kako je Vlada Hercegbosanske županije za naknadu štete od elementarnih nepogoda u 2019. godini do sada odobrila iznos od 101.437,23 maraka od ukupno raspoloživih 160.000 maraka za ove namjene je preostalo 58.562,78 maraka.

S obzirom na činjenicu da je županijskom Povjerenstvu pristigao još jedan zahtjev za pomoć zbog elementarne nepogode, Povjerenstvo predlaže Vladi Hercegbosanske županije da odobri jednokratnu novčanu pomoć općini Tomislavgrad u iznosu od 10 posto od revidiranog iznosa koju je procijenilo županijsko Povjerenstvo.

Ostatak navedenog iznosa Povjerenstvo predlaže da se traži od viših razina vlasti sukladno Odluci o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama i županijama za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća.

Zaključeno je da Županijski stožer Civilne zaštite Hercegbosanske županije pripremi Odluku i uputi je na sljedeću sjednicu Vlade Hercegbosanske županije, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close