Potencijal

Odgovaraju li bh. željeznice potrebama građana?

Za sada, još smo daleko od brzina koje vozovi postižu na tračnicama Zapadne Europe
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2019. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od tisuća kilometara željezničkih pruga potencijal su za unapređenje prijevoza robe i putnika. Mogu li željeznice u našoj zemlji odgovoriti potrebama bh. građana i gospodarstvenika?

Transport tereta, naftnih derivata i ostale robe, koje razvijenije države u svijetu reguliraju uglavnom putem željezničkog prometa, u BiH je dodatna smetnja na magistralnim putevima. Uzimajući u obzir i dugotrajne sanacije prometnica, tijekom kojih bh. gospodarstvenici svakodnevno gube novac, postavlja se pitanje zašto se transport robe ne odvija u većem obimu željezničkim prometom u BiH, javlja FTV.

Prometni stručnjak Ševal Kovačević navodi kamiondžijski lobi kao razlog. Dodaje da bi se prijevoz velikih tereta trebao obavljati željeznicom i da bi ona trebala biti spona između luka i unutrašnjosti.

Glavni željeznički koridor sjever-jug nije dovoljno iskorišten imajući u vidu da se na tom potezu još nalaze industrijski gradovi. Ni putnički promet željeznicama naše zemlje nije dovoljno iskorišten, a najčešći razlog zbog kojeg građani izbjegavaju putovati na ovaj način su, kako kažu, dugotrajne vožnje.

Dodatnim ulaganjima u infrastrukturu, kao i promociju željeznica stekli bi se i uvjeti za bolju iskorištenost ovog načina prijevoza. Za sada, još smo daleko od brzina koje vozovi postižu na tračnicama Zapadne Europe, javlja FTV.

Kovačević podsjeća na naše talgo vozove i da je brzina iznad 70 km/h nepreporučljiva, a da je u Europi dvostruko veća. Ističe da postojeću mrežu treba modernizirati.

Željeznice nemaju alternativu. BiH može biti jedna od zemalja koja svojim građanima nudi sigurniji i ekološki prihvatljiviji način putovanja. Naravno, uz neophodna ulaganja koja su potrebna da bi bh. pruge vodile u svijet.

Kopirati
Drag cursor here to close