Most gotov za dva mjeseca

Novi rok za završetak mosta Počitelj istekao danas

Rok za završetak radova na izgradnji mosta Počitelj na koridoru Vc opet je prolongiran.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 08. 2023. u 21:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok za završetak radova na izgradnji mosta Počitelj na koridoru Vc dva puta je prolongiran, a posljednji koji je bio postavljen istekao je danas. 

Obale Neretve su spojene konstrukcijom mosta, koji je duži od kilometra i i visok više od 100 metara i predstavlja jedan od najkompleksnijih projekata kada je u pitanju koridor Vc. 

Nedavno je na mostu uočena pukotina čija je sanacija trebala početi ovih dana.

Video: Novi rok za završetak mosta Počitelj istekao danas

Denis Lasić, v.d direktor Autocesta FBiH kazao je za BHRT kako je u tijeku je sanacija, te da most nije ugrožen ali kašnjenja ima.

Penali, kazne...

''Samo kašnjenje sa sobom vuče posljedice sukladno ugovoru, penali, kazne itd., sve što iz toga prolizilazi uprava će poduzeti pravovremeno i uputiti izvođaču'', kazao je Lasić.

Sanacija oštećenja i most trebali bi biti završeni za dva mjeseca, a rok za završetak je do sada više puta prolongiran.

''Most Počitelj ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost'', zaključeno je i poručeno sa sastanka koji su 8. kolovoza održali predstavnici 'Autocesta FBiH' i drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog kolosalnog projekta.

U skladu s ugovorom

''Na sastanku koji je održan 8. kolovoza 2023. godine, a na kojem su, uz predstavnike investitora JP 'Autoceste FBiH', sudjelovali i drugi subjekti uključeni u izgradnju ovog kolosalnog projekta, donesen je zaključak prema kojem su intenzivirani radovi na otklanjanju nastalih oštećenja.

Zajednički cilj svih strana uključenih u izgradnju mosta Počitelj je da se u što skorije vrijeme otklone svi nedostaci i da se radovi dovrše u skladu s ugovorom'', odgovorili su za ranije medijima iz 'Autocesta FBiH'.

Sve aktivnosti trebale bi biti završene do kraja godine, kada bi most trebao biti pušten u promet, rekli su iz ovog poduzeća.

Prema ugovoru izgradnja mosta Počitelj, visine oko 100 metara i dužine gotovo kilometar, vrijedna je 54.942.837 KM.

38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova

Prema službenom priopćenju JP Autoceste, most Počitelj je projektiran kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 m, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza te stubovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom. 

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije. Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od naselja Počitelj po kojem je i dobio ime je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Ugovor o izgradnji mosta Počitelj sa Kinezima i Azerbejdžancima je 2019. godine potpisao bivši direktor Autocesta Adnan Terzić. 

Kopirati
Drag cursor here to close