Koridor Vc

Napuknuće mosta u Počitelju - Jesu li loš materijal i greška izvođača razlozi?

Most Počitelj dio je Koridora Vc koji Bosnu i Hercegovinu treba povezati s Hrvatskom i Mađarskom. Najavljen je kao jedan od najzahtjevnijih projekata na dijelu tog koridora na području BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 08. 2023. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vidio sam armature kako stoje i veliku ogromnu rupu koju su pokrili nekom platformom", priča za RSE ribar Muhamed iz Počitelja, koji se našao u trenutku napuknuća mosta Počitelj na jugu Bosne i Hercegovine.

Kaže da je lovio ribu na sredini rijeke Neretve kad su mu radnici angažirani na izgradnji mosta rekli da se udalji s lokacije.

Padali komadi betona

"Nikad me prije nisu tjerali odatle. Padali su odozgo čitav dan i čitavu noć veliki komadi betona. Vidio sam da štemaju beton", ispričao je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je, potvrdile su kasnije i Autoceste Federacije BiH, očito svjedočio napuknuću mosta Počitelj koji još nije otvoren za promet.

"Ako treba neka ga ponovo ruše i prave za svoje novce, odgovarat će", ovako je direktor Autocesta FBiH Denis Lasić za Radio Slobodna Evropa komentirao napuknuće na jednom od najkompleksnijih građevinskih objekata na koridoru Vc.

Višemilijunski posao izgradnje mosta dodijeljen je u junu 2019. godine azerbejdžansko-kineskom konzorciju, s kojima je tada i potpisan ugovor o izgradnji, zajedno s ugovorom za dionicu autoceste Počitelj-Zvirovići na tom području.

Za podizvođača radova izabrana je na tenderu domaća kompanija iz Širokog Brijega, Hering.

Sve tvrtke uključene u izgradnju mosta Počitelj, dvije kineske, azerbejdžanska i jedna bh. kompanija, stavljene su u svibnju 2023. na "crnu listu" Autoceste FBiH, zbog kršenja ugovora o izgradnji.

"Samo što su ga izlili, sad ga ponovo ruše, oni su kamen iz Neretve uzimali, pravili separaciju kamena, mljeli i ugrađivali u ove stubove, čisto sumnjam da je iko ispitao ovaj kamen", smatra Muhamed.

Dodaje da smatra da su izvođači radova napravili veliki ekocid u tom dijelu toka Neretve.

"Pobacali su željezo, smeće, to je ispod mosta, ogromne količine armature i željeza", kaže za RSE Muhamed.

Rokovi su probijeni, a mjesec dana nakon što je most službeno spojen, kako je to službeno i priopćeno iz Autocesta Federacije, desilo se napuknuće.

Most Počitelj dio je Koridora Vc koji Bosnu i Hercegovinu treba povezati s Hrvatskom i Mađarskom. Najavljen je kao jedan od najzahtjevnijih projekata na dijelu tog koridora na području BiH.

Dug je skoro kilometar i visok 100 metara. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 100 milijuna eura.

Kako je došlo do napuknuća mosta?

Profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Mehmed Bublin za RSE kaže kako je do napuknuća došlo zbog "greške izvođača radova, ali i lošeg materijala".

"Glavni razlog zbog čega je taj dio mosta napukao je loše izvođenje radova, napravljen je i ugrađen loš materijal odnosno beton, to se može sanirati, ali je napravljena greška u izvođenju", kaže Bublin.

Bublin dodaje i kako je ovaj projekt jedan od zahtjevnijih i kompleksnijih, te da su na tok, ali i sami kvalitet radova utjecala, kako je rekao, i "neopravdana kašnjenja u izgradnji".

Bivši direktor Autocesta Federacije Elmedin Voloder za RSE kaže kako je od početka projekt izgradnje mosta Počitelj pratilo mnogo problema.

Voloder kaže kako će stanje s napuknućem mosta dovesti do ugrožavanja stabilnosti cijelog mosta te da je izvođač radova bio dužan otkloniti sve nedostatke u projektu.

"Beton se ojačavao kablovima time da se unosi poprečna sila da bi nosivost donje ploče bila veća, ali to je tek početak utezanja na jednom polju, sva ostala polja su utegnuta i sad je za očekivati da će se desiti ti problemi na svim poljima, ugrožena je stabilnost mosta", kaže Voloder.

Diskvalifikacija tvrtki

Od svibnja ove godine tvrtke koje su radile na izgradnji mosta Počitelj te trase dionice na Koridoru Vc Počitelj - Zvirovići stavljene su na crnu listu Autocesta i diskvalificirane na razdoblje od dvije godine zbog kršenja ugovora o izgradnji, potvrdio je ovo za RSE bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder.

Voloder kaže i da nije postojala suglasnost od investitora Autocesta Federacije BiH za uvođenje podizvođača radova, Heringa.

"Na osnovu zakona o autocestama Federacije stavio sam kineski konzorcij na crnu listu, to su kompanije Sinohydro Corporation Limited and Powerchina Roadbridge Group Co., Ltd, kao i azerbejdžansku tvrtku i domaću tvrtku iz Širokog Brijega kao podizvođača radova, zbog kršenja ugovora, te im je zabranjeno sudjelovanje na svim tenderima i bilo kakvim poslovima u kojima su Autoceste Federacije investitori", kaže Voloder.

Kopirati
Drag cursor here to close