KSC Mostar

Novi milijuni iz Vijeća ministara za nikad izgrađenu dvoranu u Mostaru

Radi se o kreditu Razvojne banke Vijeća Europe vrijednom 12 milijuna eura, a izgradnjom kulturno-sportskog centra stanovnici ovog grada, ali i Hercegovine, trebali bi dobiti salu u kojoj mogu zadovoljiti svoje potrebe u oblasti kulture i sporta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj 52. sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe za financiranje projekta izgradnje kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Radi se o kreditu Razvojne banke Vijeća Europe vrijednom 12 milijuna eura, a izgradnjom kulturno-sportskog centra stanovnici ovog grada, ali i Hercegovine, trebali bi dobiti salu u kojoj mogu zadovoljiti svoje potrebe u oblasti kulture i sporta. Projekt će biti financiran iz različitih izvora financiranja.

Opravdanost ovog projekta je višestruka, kako društvena i privredna, tako i zdravstvena kulturološka, obrazovna, promotivna kako za investitora tako i društvo i regiju u cjelini.

Ministarstvo financija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt kreditnog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje.

Omogućen nesmetan rad 'državnog zatvora'

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o preraspodjeli dijela budžetskih sredstava u 2022. godini iz budžeta Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u budžet Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine za razdoblje travanj - lipanj u ukupnom iznosu 600.000 KM.

Preraspodjelom budžetskih sredstava omogućava se Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH da redovno izmiruje obaveze iz svoje nadležnosti.

Provođenje međunarodnih konvencija

Vijeće ministara BiH je usvojilo 14. i 15. periodični izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice po Međunarodnoj konvenciji o eliminaciji rasne i svih vidova diskriminacije, koji se dostavlja Komitetu Ujedinjenih nacija za eliminaciju rasne diskriminacije.

Izvještaj sistemski prati provođenje preporuka međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava i inicira usklađivanje bh. legislative s međunarodnim standardima.

Na sjednici je usvojen i Dvanaesti izvještaj Bosne i Hercegovine o primjeni Europske socijalne povelje /revidirane/ koji pripada trećoj tematskoj grupi (radna prava), članovi 2, 4, 5, 6, 21, 22 i 28 Povelje za referentni period siječanj 2017 – prosinac 2020. godine.

Radi se o sveobuhvatnom izvještaju koji obuhvata pregled primjene tarofocotanih odredbi ove povelje u domenu radnih prava u BiH, uključujući pregled zakonodavstva u pogledu uvjeta rada, prava na pravičnu naknadu, na organiziranje radnika i na kolektivno pregovaranje.

Izvještaj daje pregled i ostvarivanja prava radnika na informiranje, konzultacije i učešće u određivanju i poboljšanju uvjeta rada i radnog okruženja, pravo predstavnika radnika za zaštitu u poduzeću i dodjeljivanje adekvatnih sredstava za rad.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će putem Ministarstva vanjskih poslova BiH dostaviti ovaj izvještaj Komitetu za socijalna prava Vijeća Europe u Strassbourgu i udruženjima poslodavaca i sindikata u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Drugi periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o primjeni Madridskog akcionog plana o starenju za referentni period januar 2017 - decembar 2020. godine, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostaviti UNECE Komisiji Ujedinjenih nacija u Ženevi, (SWGA - Standing Working Group on Ageing).

Izvještaj sadrži sveobuhvatni pregled stanja položaja i ostvarivanja prava osoba treće životne dobi u Bosni i Hercegovini za period od početka 2017. do kraja 2020. godine.

Formiran tim za pripremu sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke u BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o formiranju Tima za pripremu i organizaciju sastanka Grupe konstituente zemalja u okviru Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji će biti održan 15. i 16. septembra ove godine u Sarajevu.

Zadatak tima u čijem sastavu su predstavnici nadležnih institucija je da obavi sve potrebne organizacijske pripreme za ovaj važni sastanak, čiji je domaćin Bosna i Hercegovina.

Prijem u državljanstvo BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je pojedinačne odluke o stjecanju državljanstva BiH za više osoba od naročite koristi za BiH, među kojima su privrednici, sportisti, naučni i radnici u oblasti kulture.

U državljanstvo BiH pripremljeni su Pol Vuds, Rade Bulajić, Dario Krešić, Alek Džefri Peters, Rafaele Fabrini, Nataša Gaponko i Divna Zovko.

Suglasnost za imenovanje atašea

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je pojedinačne suglasnosti za imenovanje više vojnih i policijskih atašea za Bosnu i Hercegovinu.

Suglasnost za imenovanje dobili su: Gertrud Vizers Brinkman za policijskog atašea Kraljevine Holandije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Zagrebu; Kristofer Stjuart za policijskog atašea Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Dag Magne Lunde za vojnog atašea Kraljevine Norveške za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Dmitar Malik za nerezidentnog vojnog atašea Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Zagrebu; Đijačinto Kapone za oficira financijske policije Italije na poziciju atašea za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Erik Hendrikus Martinus Verbik za nerezidentnog obrambenog atašea Kraljevine Holandije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beču; Rodžer Fluri za policijskog atašea Švicarske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Dimitrios Asimakopulos za policijskog oficira za vezu Grčke za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Pjer Dežje za nerezidentnog vojnog atašea Francuske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Prajoga Eravan za nerezidentnog vojnog atašea Indonezije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu; Federiko Antonio Garsija Kastro za obrambenog, vojnog, pomorskog i Vazduhoplovnog atašea Kraljevine Španjolske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Ateni; Timoti A. Spejs za zamjenika vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu; Stefano Điribono za nerezidentnog obrambenog, vojnog, pomorskog i Vazduhoplovnog atašea Republike Italije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu i David Lambens za nerezidentnog vojnog atašea Kraljevine Belgije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beogradu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close