Uspostava arhiva

Norvežani doniraju novac za bh. katastar

Uime implementacionog partnera Statens kartverk - Norveška uprava za katastar i mapiranje, Ugovor je potpisao direktor Sektora za međunarodnu suradnju Helge Onsrud, stoji u priopćenju Vlade Federacije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 04. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori entitetskih uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i Bosiljka Predragović, u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, u srijedu su potpisali Ugovor o institucionalnoj suradnji na implementaciji donatorskog projekta koji financira Vlada Kraljevine Norveške.

Uime implementacionog partnera Statens kartverk - Norveška uprava za katastar i mapiranje, Ugovor je potpisao direktor Sektora za međunarodnu suradnju Helge Onsrud, stoji u priopćenju Vlade Federacije.

Novi donatorski projekt predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem ove uprave dugi niz godina podržava zemlje regije zapadnog Balkana u pripremi i prikupljanju prostornih/geografskih informacija i na uspostavljanju servisa kojima se osigurava pristup tim informacijama.

Kroz prethodno uspješno realizirani projekt u Bosni i Hercegovini – ''Javne službe za tržište nekretnina i europske integracije'' ojačani su kapaciteti u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove (FGU) i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove (RGURS).

Statens Kartverk je krajem 2017. godine, odgovaraju na zahtjeve za nastavak potpore,  predstavio projektni prijedlog Ministarstvu vanjskih poslova Norveške, koji je naknadno odobren. Za realiziranje projekta s korisničkim partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini dodijeljen je ukupni grant od šest milijuna norveških kruna.

Period implementacije novog donatorskog projekta je od travnja 2018. do kraja listopada 2020. godine. Opći cilj je uvođenje sustava digitalne arhive u lokalne urede RGURS i više jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz nabavu neophodnog hardvera i softvera, kao i poboljšanje entitetskih mreža permanentnih GNSS stanica, povećanjem broja referentnih stanica i drugim poboljšanjima sustava, priopćeno je.

Očekivani rezultati su sustavi digitalnog arhiva potpuno provedeni na planiranim lokacijama u oba entiteta, progušćene i unaprijeđene entitetske mreže permanentnih GNSS stanica, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose.

Kopirati
Drag cursor here to close