Pod pritiskom

Nijemci dočekali: Cijene nekretnina u padu

Cijene nekretnina potonule su u razdoblju od travnja do lipnja za 9,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije otkako je Destatis 2000. počeo prikupljati podatke.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2023. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u drugom tromjesečju, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj visokih kamatnih stopa na potražnju.

Cijene nekretnina potonule su u razdoblju od travnja do lipnja za 9,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije otkako je Destatis 2000. počeo prikupljati podatke, prenosi Hina. 

Na tromjesečnoj razini smanjene su za 1,5 posto. U gradovima poput Berlina, Hamburga i Muenchena stanovi su bili jeftiniji za 9,8 posto nego u drugom prošlogodišnjem tromjesečju, a obiteljske kuće za 12,6 posto.

U slabo naseljenim, ruralnim područjima zabilježen je blaži pad cijena, pa su tako stanovi pojeftinili za 7,0 posto, a obiteljske kuće za 8,1 posto.

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju od kraja prošle godine, pokazuju Destatisovi podaci, otkrivajući sve dublji pad, za 3,6 posto u četvrtom tromjesečju lani i za 6,8 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pad cijena odražava slabljenje potražnje pod pritiskom visokih kamatnih stopa, što je potaknulo vodeću njemačku grupu za razvoj nekretnina Vonoviju da odgodi planove o gradnji 60 tisuća stanova.

Kompanija ističe i visoke troškove gradnje, koji su, prema riječima glasnogovornice, porasli s oko tri tisuće eura po kvadratu na oko pet tisuća eura po kvadratu.

Kopirati
Drag cursor here to close