Postupak legalizacije

Nije to mala investicija: Žele li Mostarci legalizirati svoje bespravno izgrađene objekte?

Legalizacijom dana je mogućnost građanima da ono što se nije ispunilo na redovnom postupku uradi sada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2023. u 12:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za urbanizam do danas je zaprimio 556 zahtjeva za legalizaciju objekata koja se provodi od travnja 2022. godine, a riješeno je oko 300 predmeta, potvrđeno je za Bljesak.info.

''Broj podnesenih zahtjeva nije značajan u ovom trenutku, vjerojatno iz razloga što sve to zahtjeva određena financijska sredstva. Nije to mala investicija. Ali dan je rok na tri godine i vjerujem da će stvoriti neki zamah do kraja ove i u 2024. te u narednim godinama'', kazao je mostarski vijećnik Adil Šuta.  

Mogućnost za građane  

Bespravna gradnja problem je koji je dugi niz godina bio prisutan u Mostaru zbog nepostojanja Gradskog vijeća. Čak je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić početkom svoga mandata kazao kako se ''nigdje nije gradilo kao što se gradilo u Mostaru''.

Legalizacijom dana je mogućnost građanima da ono što se nije ispunilo na redovnom postupku uradi sada.

Kako je kazao Šuta legalizacija, kao i svi drugi segmenti koje je ponudio Grad, poput bržeg izdavanje dozvola i drugih dokumenata, znatno bi pridonijeli ostvarivanju dodatnih prihoda Gradu Mostaru.

''Donijeli smo novi Prostorni plan, radili su se i neki regulacijski planovi u pojedinim gradskim i prigradskim naseljima – Logor i Cenata 2, ubrzo će se raditi poslovna zona Gajevi, Miljkovići , Rodoč i druge. Svi ti planovi će omogućit legalnu gradnju i proširenje postojećih kapaciteta'', objasnio je Šuta.

Iz Grada trenutno nisu mogli reći koliko su do sada ostvarili financijskih prihoda od zahtjeva za legalizaciju.

Da se uklapa 

Inače, prema Odluci o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina se može provesti ukoliko građevina ne ugrožava opći javni interes, uklapa se u prostorno-plansku dokumentaciju i ne utječe negativno na zadovoljavanje uvjete zaštite okoliša, terena, stanovništva i materijalnih dobara.

U postupku legalizacije, a prije donošenja Rješenja o odobrenju za legalizaciju, Investitor, odnosno vlasnik bespravno izgrađene građevine, obvezan je platiti naknade utvrđene zakonskim propisima

Rješenje o legalizaciji Grad donosi najkasnije u roku od šezdeset dana od dana podnošenja zahtjeva sa svim propisanim privitcima ili od dana kompletiranja zahtjeva s propisanim privitcima.

Kopirati
Drag cursor here to close