Naknada

Bespravnim graditeljima će laknuti: Mostar produžuje uzurpaciju javnih površina

Onima koja se odredi naknada u iznosu većem od 5.000 KM, odobrit će se plaćanje u dvije rate.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 01. 2023. u 11:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bespravni graditelj koji je uzurpirao javnu površinu izgrađenim ili postavljenim objektom bez pravomoćnog odobrenja, u kojemu obavlja djelatnost, dužan je u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara podnijeti Zahtjev za određivanje naknade za zauzetu javnu površinu uz koji će priložiti kopiju katastarskog plana na  kojoj će biti označena uzurpirana javna površina.


Stoji to u Odluci o načinu korištenja i visini naknade za uzurpirane javne površine na kojima su izgrađeni ili postavljeni objekti bez pravomoćnog odobrenja koja je usvojena na posljednjoj sjednici mostarskog Gradskog vijeća.

''Obzirom da na području Grada Mostara još uvijek postoje objekti u kojima  se obavlja djelatnost, a koji nisu do danas uspjeli riješiti status takvih objekta, postoji potreba da se isti riješe na ovaj način, do konačnog rješavanja statusa o legalizaciji ili uklanjanju istih'', navedeno je u odluci.

Odlučeno je i da će Odjel za urbanizam i građenje po žurnoj proceduri izdati Zaključak o visini troškova za uzurpiranu javnu površinu, koji iznos je bespravni graditelj dužan platiti u roku od osam dana, nakon čega će mu se izdati Rješenje o zauzimanju  javne površine do 31. prosinca ove godine.

Onima koja se odredi naknada u iznosu većem od 5.000 KM, odobrit će se plaćanje u dvije rate. No, Grad je odlučio da drugu ratu stranka treba uplatiti do 1. srpnja.

Iznos naknade varira ovisno o zonama, pa se tako kreće od 3 KM/m2 mjesečno u šestoj zoni, do 8 KM/m2 mjesečno u prvoj zoni.

Kad je u pitanju demolicija nelegalnih objekata u Mostaru, neka su rušenja obavljena ali se i puno toga čeka dok građani negoduju navodeći kako se objekti sruše a da nakon njih ostane nered.

I sam mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, govorio je kako nije u potpunosti zadovoljan demolicijom.

''Kad su u pitanju nelegalno izgrađeni objekti za demoliciju u gradu Mostaru taj program pratimo cijelo vrijeme. Vidjeli ste  nije jednostavno srušiti bilo šta u Mostaru, postoji procedura. Naime, inspekcija pokrene proceduru pa kad se steknu uvjeti za rušenje, to i napravimo'', rekao je u travnju prošle godine Kordić i dodao kao bi volio da je brži tempo ''da očistimo grad''.

Kopirati
Drag cursor here to close