A sad, Adio!

Nestaje Španjolski trg u Mostaru

Kako su dimenzije novog kružnog raskrižja turbo, kao što je i kružni tok turbo, tako se morao ukloniti dio površine trga…
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 04. 2022. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski trg kakvog su ga poznavali Mostarci posljednjih deset godina, nestat će. Naime, zbog radova na proširenju postojećeg kružnog toka, odnosno izgradnje tzv. turbo-rotora uklanja se dio kamene površine kojim se Mostar ne tako davno ponosio.

Kako su dimenzije novog kružnog raskrižja turbo, kao što je i kružni tok turbo, tako se morao ukloniti dio površine trga za kojeg su pojedini poznavatelji arhitekture govorili da i nije imao odlike pravoga trga.

Trg je, očito za projekt, postao prevelik. Uklanja se dobar dio površine, a kamen se slaže na palete pa će, valjda, poslužiti za ukrašavanje neke javne površine. Iako ne bi iznenadilo i da završi pred nečijim domom.

Foto: Bljesak.info / Spremljene ploče

Prolazio je trg kroz period zanemarivanja što se i da vidjeti na njegovim površinama, ali malo je tko očekivao ovakvo ''rezanje'' jedne od rijetkih površina koje su u gradu imale širinu i nisu odavale dojam skučenosti i klaustrofobije jer je godinama Mostar, gradeći se, jeo sam sebe.

I sama prometnica s četiri trake nije imala dovoljno mjesta pa je zbog nje uklonjena i zgrada stare željezničke stanice, ali su i rađena neka ''pomicanja''. Time bi se trebao ubrzati promet u spomenutom dijelu grada, a ostaje još da se raskrižje kod nekadašnjeg hotela Ero, na kojem je od hotela ostala samo svjetleća reklama koju nitko ne gasi, spoji s kružnim tokom u naselju Centar 2. No, i tamo će se sigurno prometnici naći nešto na putu.

Inače, u projekt rekonstrukcije Španjolskog trga uloženo je oko 960.000 KM. Od tog iznosa Grad Mostar osigurao je 250.000 KM, a ostatak su financirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske.

Trg je otvorio španjolski kralj Juan Carlos I. 29. ožujka 2012. godine zajedno s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, a poseban je izaslanik bio i tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

No, izgradnju trga pratili su problemi pa je 2009. godine, zbog neizbora gradonačelnika Mostara i nepostojanja gradskog proračuna čak 400.000 eura koje je doniralo Ministarstvo obrane Kraljevine Španjolske mirovalo na računu.

Foto: Bljesak.info / Ono što će nestati

Na trgu je je postavljeno spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH, a Španjolski trg sa šetnicom često predstavljan je kao jedan od najljepših u BiH.

Tadašnji mostarski gradonačelnik kazao je kako je ''rekonstrukcija Španjolskog trga više je od nekog sličnog projekta u nekom drugom gradu u našoj zemlji''.

Danas se pak govori kako je rotor, ''težak'' preko milijun maraka, nešto što nema nitko u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close