Direktorica EBRD-a za Bljesak.info

Nema izmjene dionice Mostar Jug – tunel Kvanj, riječ je o unutarnjoj provjeri

Europska banka za obnovu i razvoj naložila je unutarnju IPAM provjeru kako bi utvrdila jesu li poštovana sva unutarnja pravila u usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 04. 2021. u 17:34 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne želim špekulirati o reviziji koja je tek počela. Revizija se ne bavi pitanjem izmjenom dionice niti je to predmet revizije. Isključivo pitanje ove revizije je utvrđivanje je li Europska banka za obnovu i razvoj prilikom ovog projekta u potpunosti ispoštovala vlastite politike po pitanju zaštite okoliša i socijalnih pitanja i to je predmet istrage, ništa drugo", kazala je za Bljesak.info direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.

Naime, Europska banka za obnovu i razvoj naložila je unutarnju IPAM provjeru kako bi utvrdila jesu li poštivana sva pravila u usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc.

"Mi smo tu da još jednom pokažemo da je sve što se tiče ovog projekta urađeno na jedan transparentan i odgovoran način. Sve što EBRD podržao tijekom ovog projekta je urađeno u skladu s našim politikama i na jedan jako odgovoran i transparentan način. Vjerujemo da smo s ovim projektom uradili jedan jako dobar posao", navela je Naessl.

Kako ističe, bitan segment im je suradnja s lokalnom zajednicom te su s predstavnicima lokalne zajednice u stalnom kontaktu.

"Sama dionica je odobrena od strane Parlamenta FBiH i bilo kakva promjena te dionice će morati ići na odobrenje na Parlament. EBRD nije adresa za bilo kakvo mijenjanje dionice", zaključila je za Bljesak.info direktorica EBRD-a u BiH.

Istaknula je kako su u EBRD-u svjesni značaja Koridora Vc za građane, ali i cijelu BiH te kako je to ipak veliki infrastrukturni projekt za koji treba dugo vremena.

Želje i mogućnosti

Naime, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj održali su prvi sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem te predstavnicima gradske vlasti s kojima su razgovarali o mogućim investicijama u Mostar.

"Gradonačelnik je spomenuo tri bitna projekta za Grad Mostar. To su projekti koji se odnose na javni prijevoz, autobusni prijevoz, kao i izgradnja dodatne kanalizacijske mreže. Međutim, to je projekt na kojem su sudjelovale neke druge financijske institucije pa ćemo ipak što se tog tiče trebati sačekati ishod tih prvobitnih projekata.

Također, gradonačelnik je spomenuo izgradnju nekih projekata javne infrastrukture poput sportske dvorane i bazena, kao i druge infrastrukturne projekte. Dogovor je kako će on pismeno predložiti prioritetne projekte za Grad Mostar, a onda ćemo mi nakon toga istražiti na koji način bi mi mogli sudjelovati i što bismo zapravo s Gradom mogli realizirati", kazala je za Bljesak.info Naessl.

Foto: PR / Gradske vlasti Mostara i direktorica EBRD-a Manuela Naessl

Istaknula je kako će nakon što dobiju službeni dopis gradonačelnika Kordića detaljnije pogledati što bi od projekata mogli primijeniti u Mostar, odnosno što bi mogli podržati.

"Građani i Grad Mostar mogu se nadati našoj podršci, mi ćemo nastaviti razgovarati s predstavnicima gradskih vlasti o mogućem financiranju", naglasila je direktorica EBRD-a u BiH.

Mostar u društvu Zelenih?

Kako navodi, jedan od projekata koji bi rado implementirali na području Grada Mostara je i Inicijativa "Zelenih gradova" koji se već provodi u gradovima BiH.

"Mi kao banka imamo jako precizne zahtjeve po pitanju poštivanja okolišnih i socijalnih pitanja, transparentnosti i ugovaranja. Mi na takav način radimo sa svim  gradovima na području BiH te bismo isto tako mogli uspostaviti suradnju i s Gradom Mostarom. Ako Grad Mostar bude u mogućnosti ispuniti naše uvjete koje mi primjenjujemo za bilo koji projekt koji financijski podržavamo", istaknula je za Bljesak.info Naessl.

Inicijativa "Zelenih gradova" već je zaživjela u Kantonu Sarajevo, Zenici i Banja Luci, a Inicijativa se zapravo odnosi na infrastrukturne usluge kao što su daljinsko grijanje, javni prijevoz i slično.

"Svaki grad s kojim mi surađujemo i svaka institucija treba dokazati kreditnu sposobnost. To je preduvjet za pokretanje bilo kakvih razgovora po pitanju implementacije nekih važnih investicija i projekata", navela je direktorica EBRD-a u BiH.

FOTO: Bljesak.info / Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl

"Ako bi Mostar imao i realizirao bilo kakav projekt koji bi imao održiv utjecaj na okoliš mogao bi se uključiti u Inicijativu "Zelenih gradova". Potreban je neki održivi utjecaj, pozitivni utjecaj za sredinu", poručila je Naessl.

Kako ističe, nada se kako će se Mostar otvoriti investicijama i bitnim projektima u korist građana.

"Mostar je važan grad u kojemu su bitni infrastrukturni poslovi bili stavljeni u stranu. Vjerojatno će gradonačelnik i gradsko vijeće otkočiti taj proces i krenuti sa realizacijom svih bitnih projekata koji će u konačnici služiti na dobrobit svih građana", zaključila je za Bljesak.info direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.

Kopirati
Drag cursor here to close