Pogledajte!

Ovo se i vas tiče: Jeste li pogledali Nacrt dopune Prostornog plana?

Javna rasprava o Nacrtu bit će održana 4. 4. 2024 u Skupštini HNŽ/K. sa početkom u 10 sati. Svoje prijedloge i mišljenja iznijeti i usmeno tijekom javne rasprave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2024. u 21:24 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Mostara izražavaju sve veću zabrinutost zbog nedovoljne transparentnosti i potencijalnih nepravilnosti u procesu izrade Dopune Prostornog plana HNK/Ž. Uvid u Nacrt dopune Prostornog plana imate do 4. travnja 2024. godine. Nacrt možete vidjeti online (https://skupstina-hnz-k.ba/) ili u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K (Stjepana Radića br. 3, Mostar) - radnim danom od 9:00 do 11:00 sati.

Javnost je pozvana da sudjeluje u procesu javne rasprave koja će se održati 4. travnja 2024. godine, u Skupštini HNŽ/K s početkom u 10 sati. Tijekom ovog događaja, građani će imati priliku iznijeti svoje prijedloge i mišljenja, kako pismeno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K, tako i usmeno tijekom same rasprave.

Jedna od glavnih briga javnosti odnosi se na planirane lokacije za objekte obnovljivih izvora energije, poput solarnih i vjetroelektrana. Dok se priznaje važnost ovih izvora energije za budućnost, građani su izrazili zabrinutost zbog potencijalnih negativnih utjecaja na životnu sredinu i zemljište ukoliko se ovi projekti ne izvode na odgovarajući i transparentan način.

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz NGG”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, nedostatak jasnih smjernica i nedostatak usklađenosti sa nadređenim prostornim planovima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dodatno komplicira situaciju. Postavlja se pitanje legalnosti planova jedinica lokalne samouprave (JLS) koji se ne usklađuju sa nadležnim prostornim planovima.

Građani također izražavaju bojazan da će se putem ovih dopuna izvršiti nezakonito prilagođavanje kantonalnog prostornog plana postojećim planovima nižeg nivoa, zaobilazeći procedure propisane za izradu kompletnih kantonalnih prostorno-planskih dokumenata.

Uzimajući u obzir značajne nedoumice i potencijalne probleme koji su postavljeni pred javnost, apelira se na sve relevantne institucije da osiguraju transparentnost i zakonitost u procesu izrade Dopune Prostornog plana HNK/Ž.

Građani traže pravo da sudjeluju u procesu donošenja odluka koje se tiču njihove zajednice, kako bi se osigurala održiva budućnost i zaštita životne sredine.

Kopirati
Drag cursor here to close