Najam pogona

Nadzorni odbor Aluminija podržao plan za pokretanje proizvodnje

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 02. 2020. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadzorni odbor mostarskog "Aluminija" podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi M.T. Abraham Group, prema kojoj bi joj Aluminijevi pogoni bili iznajmljeni, te dodatno zatražio da se u roku od pet godina angažira svih 900 radnika koliko ih je radilo prigodom njegova gašenja.

Kako su izvijestili iz Aluminija, Nadzorni odbor je za 21. veljače sazvao sjednicu Skupštine društva na kojoj će se dati odluku o ponudi za uzimanje u najam pogona.

U Skupštini je je Vlada Federacije BiH najveći pojedinačni vlasnik s 44 posto udjela, još toliko imaju radnici, a vlasnik 12 posto dionica je Vlada Republike Hrvatske.

Nadzorni odbor je zatražio da se u prijedlog ugovora dodaju unesu preinake prema kojima bi se investitori obvezali u roku od pet godina godina ponovno angažiraju svih 900 radnika koliko ih je radilo u trenutnju njezina gašenja u srpnju prošle godine. Inače, posljednji djelatnici napustili su Aluminij potkraj siječnja te su pozvali Vladu Federacije BiH da prihvate ponudu izraelsko-kineske grupe koja je dostavila ponudu za ponovno pokretanje proizvodnje.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri nedavno je rekao da bi prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

 

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura, prenosi Hina.

U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija, ali i luke Ploče, te Hrvatskih željeznica i Željeznica federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close