Najveći bh. uvoznik i izvoznik

Mostarski Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju

Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 02. 2023. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski biznismen koji je preuzeo mostarski Aluminij Amir Gross Kabiri, predsjednik Gospodarske komore Izraela u Mostaru i Židovske općine Mostar u intervjuu za Večernji list naveo je kako je mostarskom Aluminiju vraćena stabilnost te da je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik, a najavio je i razvoj gotovih proizvoda koje će izvoziti na europsko tržište.  

Po njegovim riječima, Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju.

- Potpisali smo ugovore sa svjetskim i strateškim kompanijama te time donijeli Aluminiju stabilnost i veliki iskorak na tržišta svijeta, gdje je sada prepoznat kao brend. Mogu reći da je Aluminij točno tamo gdje je, prema mojim planovima, i trebao biti u ovo vrijeme. Ostvarujemo zacrtano, i više od toga. Ispunili smo mnogo više od onoga što smo u početku planirali, a uskoro ćemo najaviti i razne investicije kako bismo postigli još bolje rezultate. Postignuti rezultati Aluminij Industrije pokazatelj su vizije i uspjeha uprave i radnika. Ne bih mogao postići sve to bez svog tima i svih naših radnika. Osjećam kako smo svi zajedno, jedna obitelj – naveo je Kabiri.

Istaknuo je kako je Aluminij simbol Bosne i Hercegovine, posebice Mostara, gdje je desetljećima bio, kako su ga nazvali, ''hercegovački div''.

- Nisam znao što to znači, ali sada znam što je to značilo za cjelokupnu ekonomiju i poziciju BiH na ekonomskim i drugim kartama. Zahvaljujući predanim radnicima i potpori vlasti, posebice Vlade Federacije BiH, Aluminiju je vraćena stabilnost te je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik - kazao je Kabiri.

O tome koliko svjetski trendovi utječu na  planove i kakvi su  planovi za Aluminij, Kabiri ističe kako s posebnom pozornošću prati globalne trendove i ekonomska kretanja, posebice u ovom izazovnom vremenu raznih poremećaja i kriza, ponajprije energetske.

Po njegovim riječima, u svemu pokušavaju biti nekoliko koraka ispred kako bi navrijeme reagirali na sve buduće promjene.

- Radio sam s mnogim svjetskim kompanijama i mnogo toga vidio kroz suradnju te sva pozitivna iskustva poslovanja pokušavam prenijeti i u bosanskohercegovački ambijent. I malo-pomalo uspijevamo pomaknuti granice. Imam spreman plan i za krizu i nove iskorake. Poslujem tako da me ništa ne može iznenaditi – istaknuo je Kabiri.

Zajedno sa svojim timom Kabiri stalno prati svjetska kretanja, i ne samo gospodarska nego i globalna, pa i ona politička jer, kako je kazao, sve to utječe na poslovanje.

Pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije

- Kao primjer mogu navesti proteklu godinu, kada je potražnja bila na rekordnoj razini, Aluminij je uspješno odgovorio na sve potrebe tržišta i konstantno povećavao proizvodne kapacitete. Početak ove godine koristimo za provedbu našeg plana kapitalnih ulaganja, kao i za cjelokupno razdoblje održavanja, tako da, kada potražnja ponovno poraste, budemo spremni krenuti punim kapacitetom. Osim kapitalnih ulaganja u pogon Ljevaonice, posvećeni smo našem strateškom planu razvoja, a jedan od njih je i pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije. Mišljenja sam da samo kontinuiranim razvojem i unaprjeđenjem poslovanja možemo odgovoriti svim izazovima današnjice te ujedno ostati u vrhu – poručio je Kabiri.

Na upit postoji li zanimanje Izraela za ulaganja i poslovanje u BiH s obzirom na to da je u BiH osnovana Gospodarska komora Države Izrael, Kabiri je naglasio kako moraju privući razna poduzeća i ulagače iz Izraela u BiH te da je to trenutačno što se radi preko Gospodarske komore Države Izrael.

- Uloga Gospodarske komore, čiji je ured u Mostaru, upravo je povezivanje, rad na gospodarskoj i ekonomskoj suradnji. Cilj nam je pomoći u otvaranju radnih mjesta, ali i unaprjeđenju odnosa kako bi izraelski gospodarstvenici prepoznali BiH kao zemlju gdje žele donijeti kapital. Svojim primjerom im to dokazujem i potičem ih da se povežu s državnim i lokalnim vlastima kako bi im se olakšao ulazak na tržište, otvorili neki novi poslovni vidici na dobrobit i Izraela i BiH – ocijenio je Kabiri. 

Mostarski sajam 

Izrael je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodno sajma gospodarstva u Mostar i to dokazuje kako su namjere iskrene i kako obje zemlje žele dalje proširivati te, što je još važnije, produbljivati suradnju, dodaje. 

 Smatra kako na brojnim poljima ima mjesta za napredak i vjeruje kako će se to i ostvariti.

- Uvjeravam vas kako ćemo u nadolazećim godinama vidjeti više izraelskih investicija u BiH. Potencijal i prostor za rast u proizvodnji, turizmu i poljoprivredi neusporediv je s bilo kojom drugom zemljom u regiji. Mnoge izraelske tvrtke, kompanije, kao i razni sektori bit će ove godine nazočni na Sajmu u Mostaru. Kao što sam rekao, bit će to izvrsna prilika za upoznavanje svega onoga što Izrael nudi, a s druge strane, prilika za prezentaciju potencijala BiH, posebice u pojedinim oblastima od obostranog interesa – kazao je Kabiri.

Naveo je kako će dolazak visokih dužnosnika Države Izrael u Mostar i Bosnu i Hercegovinu biti još jedan pokazatelj ''koliko nam je stalo do boljitka ove regije, stabilnosti i unaprjeđenja suradnje između naših dviju prijateljskih država''.

Ovakav Međunarodni sajam gospodarstva, kakav se organizira u Mostaru, odlična je prilika da se nacije, gospodarstva i tvrtke povežu na dobrobit svih, ocijenio je Kabiri u intervjuu za Večernji list.

Aluminij i tvrtka M. T. Abraham Group posluje u zemljama EU-a i diljem svijeta. Na upit bi li skori ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju dao odgovore na dugogodišnja neriješena unutarnja pitanja u ovoj zemlji, Kabiri navodi kako sami ulazak u Europsku uniju u prvoj fazi neće donijeti neke vidljive promjene jer za sve treba vremena.

- Ali ta psihološka barijera i sama spoznaja da ste dio europske zajednice bh. građanima će značiti mnogo, a dugoročne dobrobiti su višestruke i nemjerljive sa sadašnjim stanjem. BiH više neće biti izolirani otok u srcu Europe, nego po mnogočemu važno središte. Ulazak BiH u Europsku uniju zasigurno će najbolje promijeniti ekonomiju, razinu kvalitete života i standarda, obrazovni sustav, a na kraju, ono što je, po meni, vrlo važno, dovest će do toga da u BiH imamo nove generacije koje više neće živjeti ratno razdoblje i prošlost. Vrijeme je da BiH prošlost, koliko god ona nesretna i bolna bila, ostavi iza sebe i krene naprijed. To će donijeti i bolji politički sustav jer će zakoni i legislative Europske unije primijenjene na BiH donijeti i rješenja. Ako pogledamo samo uvjete koje je Europska unija stavila pred BiH, od 14 ključnih, uz druge reforme, kada se ispune, mora biti bolje – kazao je Kabiri.

Podupiranje kulture i sporta 

Osim što je važan pokretač gospodarstva u Hercegovini, M. T.  Abraham Group financijski i na sve druge načine podupire kulturu i sport, a poseban senzibilitet pokazujete za bh. nogometnog prvaka HŠK Zrinjski i uspješne sportaše pojedince, poput plivačice Lane Pudar.

- Nogomet i sport, općenito, most je koji spaja ljude. Zrinjski je za mene način kako doprinijeti zajednici, društvu u cjelini, a tako i razvoju kluba. Mišljenja sam kako je važno, pa i ključno ulaganju u buduće generacije. Zrinjski je društveni pokretač, simbol izvrsnosti, ponos Mostara i cijele BiH. Učinit ćemo sve kako bi klub bio prepoznatljiv u europskim okvirima i da u ovoj sezoni napravimo još iskoraka. Senzibilizirao sam se sa Zrinjskim, postao je dio mene. I mogu reći kako živim s timom. Ne samo ja nego i cijela moja obitelj koja je, kada god dođe u Mostar, na nekoj od utakmica. Navijamo i podržavamo zajedno našu momčad. A Lana je posebna priča. Primjer izvanredne mlade sportašice koja svakim danom napreduje i donosi BiH nove uspjehe te rezultate na svjetskim razinama – istaknuo je Kabiri.

O tome kakav je položaj Židova u Mostaru i Bosni i Hercegovini, Kabiri je naveo kako članovi Židovske općine Mostar imaju dobre odnose s drugim vjerskim zajednicama te odnose žele produbiti, ali i raditi na poboljšanju svih uvjeta života i sigurnosti Židova u cijeloj BiH.

Naveo je kako je mnogo je tema na koje se treba usredotočiti.

- Glavni su zakoni o restituciji i povratu imovine Židovima u BiH koja je opljačkana tijekom II. svjetskog rata. To pitanje do dandanas nije riješeno i učinit ćemo sve da dođe do pomaka i rješenja. Ovo je pitanje koje ću preuzeti na sebe i pobrinuti se da pravda bude zadovoljena. Ovo je moja moralna dužnost prema svom narodu i neću stati dok je ne ispunim – podcrtao je Kabiri.

O tome ima li antisemitizma u BiH i primjećuje li  intenzivnu borbu svih u BiH protiv tog zla, Kabiri navodi kako se antisemitizam javlja u cijelom svijetu i nije to stvar prošlosti te ne misli da je BiH po tom pitanju drugačija.

- Iako u posljednje vrijeme vidim sve više lidera u regiji koji se odlučuju suprotstaviti takvom ponašanju. BiH je napravila neke pomake. Državni Parlament u BiH je na inicijativu gospodina Dragana Čovića prvi put usvojio definiciju pojma antisemitizam. A nedavno je takav pozitivan primjer dalo i Sveučilište u Mostaru. Kao što su i promijenjeni nazivi ulica u Mostaru nazvanih po kontroverznim nacističkim kolaboracionistima. Hrabre su to odluke i inicijative te ih pozdravljam. Mislim kako je to veliki korak za BiH kao buduću europsku državu – istaknuo je Kabiri.

Reagiranje dioničara

Udruga malih dioničara Aluminija d.d. Mostar (DIAL) reagirala je na ove izjave tvrdeći kako Aluminij – nije Aluminij već Aluminij industries (što je sasvim drugi pravni subjekt).

''Aluminij je jedan pravni subjekt a to je Aluminij d.d. te nam smeta da se gosp Kabiri poziva i koristi ime Aluminij (misleći na tvornicu i firmu) te to ime koristi kada priča o izvozu i svojim uspjesima. Moramo razgraničiti da je Aluminij d.d. Odlukom Vlade i Skupštine iznajmio pogon Ljevaonice novoosnovanoj firmi u Mostaru pod nazivom Aluminij industries doo. Stoga se ne smije izjednačavati Aluminij i Aluminij industries, pa čak i u medijskim istupima jer su to dva odvojena pravna subjekta.

Aluminij industries doo je novoosnovano poduzeće nastalo 2020 g , registrirano na općinskom sudu u Mostaru sa kapitalom od 5000 KM, te je to poduzeće kao start up firma iznajmila Aluminijev pogon, pa sada imamo situaciju da je praktički skoro pa cjelokupna imovina pod najmom ili upravljanjem Aluminij industriesa doo tj gosp Kabirija. MT Abraham Grupa i Kineski konzorcij nikada nisu bili dokazani da postoje i da imaju bonitet, ali eto javnost je do sada prihvatila da je riječ o stranom investitoru. Kinezi su bili samo paravan radi stvaranja dojma o ozbiljnosti tzv. investitora. Investitor jeste iz inozemstva, ali na žalost nije donio, prikazao nikakav kapital, već sve što je uložio, zaradio je u Aluminiju te je kapital stvorio u Aluminiju, a mogao je to i sam Aluminij bez njega. Uveden je kao posrednik koji ostvaruje desetine mil KM dobiti, dok Aluminij ostvaruje desetine mil KM gubitka. Ključno pitanje je zašto je Aluminij dat u najam kada su postojale sve tehničko tehnološke pretpostavke da sve ovo što sada radi gosp Kabiri je mogao, trebao i morao raditi sam Aluminij d.d. bez posrednika. Uvijete je Aluminij stvorio za samostalan profitabilan rad Ljevaonice 2018 g ukidanjem carina na nelegirani metal. Najmoprimac nije ništa donio niti stvorio za Aluminij d.d. i gospodarstvo FBiH, a što nije mogao i sam Aluminij d.d. stvoriti nakon gašenja elektrolize'', navodi se, između ostalog, u reagiranju dioničara.

Kopirati
Drag cursor here to close