Modernizacija

Mostar će zasvijetliti novim svjetlima

Knezović je kazao kako bi prema prvim procjenama modernizacijom sustava javne rasvjete Grad Mostar ostvario uštedu višu od milijun KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 03. 2022. u 11:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Grad Mostar mjesečno plaća 16.000 rasvjetnih tijela puta 0,1881 KM za kilovat snage električne energije. To je konačan iznos 2.340.000 u prošloj godini, a nakon modernizacije taj iznos bi se kretao oko 1.900.000 KM", kazala je savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Radmila Komadina.

Naime, Komadina je govorila uoči radionice o modernizaciji javne rasvjete Grada Mostara koja je održana u četvrtak u Gradskoj vijećnici.

Zastario sustav 

Ona je istaknula kako je ova radionica Gradu izrazito potrebna zbog velikog iznosa koji se u Proračunu izdvaja za financiranje javne rasvjete. Grad Mostar napravio je energetski pregled sustava javne rasvjete koji je prezentiran na radionici, a Komadina je naglasila kako je Grad svjestan da je mrežni sustav u većini zastario te da ga treba modernizirati novim sustavom led rasvjete.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Radionica  "Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostrara" 

"Stručnjaci će reći svoju riječ i vidjet ćemo kolike bi uštede mogle biti za Proračun Grada Mostara, ali zasigurno bi, ako bi se sustav modernizirao prema predviđenom, to bilo oko 1.900.000 KM. Znatno bi troškovi bili smanjeni nakon modernizacije, ali struka će reći svoj dio", istaknula je savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina.

Na radionici "Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostrara" okupljenima je predstavljeno stanje sustava javne rasvjete Grada Mostara, kao i budući planovi modernizacije sustava i uvođenja suvremene Web platforme.

Hamdija Mujezin ispred Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH istaknuo je kako je za Mostar planiran ESCO mehanizam koji financira projekt energetske efikasnosti kroz ostvarene uštede u energiji.

"Ključ u ruke"

"Sav investicijski i tehnički rizik prebacuje se s korisnika na kompaniju koja isporučuje radove i opremu. Kompanija u ovom slučaju pruža kompletnu uslugu u smislu 'ključ u ruke' gdje daje od projektiranja do same realizacije i održavanja sustava te garantira da će oprema ostvariti uštede u energetskom smislu, a samim tim i smanjenje potrošnje i režija u budžetu. U slučaju ostvarivanja tih ušteda kroz naknadu ušteđenog iznosa vraća svoju investiciju i ostvaruje profit. U slučaju neostvarivanja korisnik dobiva sustav besplatno. Mehanizam je zamišljen tako da mobilizira sredstva privatnog sektora za potrebe razvoja javnog sektora i u budućnosti rezidencijalnog sektora", pojasnio je Mujezin.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Radionica  "Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostrara" 

On je naglasio kako su na području BiH do sada urađena četiri projekta na području Srednjobosanskog kantona te se trenutno radi na sustavu javne rasvjete u Gradu Cazinu te istaknuo kako je korisnicima "zagarantirana ušteda koja je obećana od strane kompanije koja kod tih objekata iznosi 40 posto u odnosu na referentnu potrošnju".

Ada Eminagić iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH naglasila je kako Fond nastavlja i podržavati sanaciju sustava javne rasvjete u Gradu Mostaru, ali i slične projekte. Naime, Fond je projekt i novčano podržao s 35.000 KM.

Ušteda viša od milijun 

Voditelj projekta, energijski menadžer i koordinator Darko Knezović istaknuo je kako je "napravljen detaljan energetski pregled cijelog sustava javne rasvjete Grada Mostara nakon čega je napravljen proračun, odnosno izračun i pretpostavke u kojem pravcu treba ići Grad i koje uštede se mogu ostvariti da se taj sustav modernizira".

On je naglasio kako je i web platforma u izgradnji te su pripremljeni svi podaci da ta web platforma i zaživi.

Knezović je kazao kako bi prema prvim procjenama modernizacijom sustava javne rasvjete Grad Mostar ostvario uštedu višu od milijun KM.

 "Imamo više od 13.000 svjetiljki koje nisu led. Zatim 2.500 led svjetiljki koje su postavljene. Uradili smo cijelu Aveniju i Bulevar, zamijenili smo čak i stupove i npr. tu imamo već podatke da su uštede oko 40 posto, iako nam tu nije nijedno mjerno mjesto", zaključio je Knezović.

Podsjetimo, Grad Mostar je u prosincu 2020. godine najavio pregled sustava javne rasvjete u Gradu Mostaru, a procijenjena vrijednost studije je bila preko 55.000 KM.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Radionica  "Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostrara" 
Kopirati
Drag cursor here to close