Treći put

Mostar: Rupa ostaje rupa

Famozna rupa u Ulici kneza Domagoja opet nije zatrpana
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 10. 2020. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinska rupa u Ulici kneza Domagoja u Mostaru opet nije zatrpana, a najavljivano 'svečano zatrpavanje' koje je Služba za građevinske propise najavila za 8. listopad, nije se dogodilo.

 ''Stanari idu tužbom za potraživanje vlasničkih prava, jer otkupom stanova otkupili smo i dvorište koje pripada zgradi kao cjelini. S tim što ćemo tražiti ogromnu naknadu štete za sve pretrpljeno što smo imali svih godina dok su ove stranke na vlasti odnosno dok nema Gradskog vijeća Grada Mostara'', rekla je za medije Boška Ćavar, stanovnica ove ulice.

Rupa od interesa

Početkom rujna ove godine stanari su objavili da imaju informaciju da će se sada nakon svega uključiti neka komisija da bi proglasila ovaj prostor interesom grada Mostara kako bi se ovo legaliziralo, rekli su tada ispred famozne rupe.

Naime, po rješenju inspekcije rupa iskopana za gradnju objekta koji je mimo urbanističkog plana trebao imati i podzemnu garažu, trebala je biti zatrpana 17. srpnja.

Rupa iskopana prije dvije godine

Podsjetimo, rupa u navedenoj ulici iskopana je prije dvije godine, a stanari susjedne zgrade tvrde da je riječ o planiranoj nelegalnoj gradnji te su od nadležnih gradskih vlasti tražili da se rupa zatrpa i taj prostor dovede u prvobitno stanje.

Komunalnom je izdano rješenje i njihovi djelatnici jutros su trebali zatrpati rupu, ali na terenu se, osim stanara susjedne zgrade nisu pojavili bageri.

U rujnu 2019. godine Inspekcija Grada Mostara naložila je investitorima radova u Ulici kneza Domagoja u Mostaru zatrpavanje rupe te vraćanje terena u prvobitno stanje.

U Rješenju stoji kako su stranke rješenje o zatrpavanju rupe dobile 8. ožujka, na koje su izjavili žalbu, koja je rješenjem Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ odbijena kao nesosnovana, te je potvrđeno rješenje od 6. ožujka, čime je isto postalo konačno u pravnom postupku. Po novom rješenju, investitori teren moraju vratiti u prvobitno stanje dvadeset dana od dana prijema ovog rješenja, koje je izdano 9. ožujka.

Važno je podsjetiti i kako je ranije za Bljesak.info rekao Nebojša Šarić, urbanističko-građevinski inspektor Grada Mostara, ''stranke su trebale predati novi zahtjev u Odjelu za urbanizam za izmjenu i dopunu odobrenja, obzirom da to nisu učinile doneseno je novo rješenje kojim se nalaže zatrpavanje te rupe te dovođenje terena u prvobitno stanje''.

Zatrpavanje broj 1

Naime, u projektu koji su investitori započeli, kako objašnjava Šarić, nisu bili predviđeni podrumi koji su bili iskopani, te je po rješenjima iz Inspekcije investitorima dano da izvrše izmjenu i dopunu tog rješenja.

No obzirom da oni to nisu učinili, Inspekcija je poduzela ranije navedene mjere po kojima investitori do 8. travnja trebaju teren vratiti u prvobitno stanje.

''Investitori su rješenje dobili 8. ožujka, te imaju rok od 30 dana da sve vrate u prvobitno stanje.

Znači 8. travnja je rok da to naprave, odnosno to je njihova obveza. Nakon toga, ako ne urade po tom rješenju, sve će biti dano na prirodno izvršenje u skladu sa zakonom'', rekao je ranije inspektor Šarić.

Investitori su kasnije demantirali navedeno, te istaknuli kako njima to 'novo rješenje' nije ni dostavljeno.

"Novo rješenje" kojim građevni inspektor Investitorima nalaže "... zatrpavanje rupe...", da bi uopće stupilo na snagu a s obzirom na dani rok, MORALO JE biti dostavljeno Investitorima i to svakom pojedinačno. To slijedi i iz samog rješenja jer u tom dijelu tekst glasi: "...u roku od 20 dana od dana prijema ovog rješenja..." Ističemo da isti inspektor oba rješenja dostavlja samo "Promarku" d.o.o. Mostar- ovdje kao suinvestitoru sa 1147/10000 dijela - i ni jednom drugom od ukupno 6 njih - svi imenom i prezimenom navedeni u građevnoj dozvoli i u rješenjima inspektora. Nakon zaprimljenog rješenja "Promark" je poduzeo sve što mu je naloženo tim rješenjem čak i za druge suinvestitore i prije pravomoćnosti rješenja s nalogom , jer se rok za izvršenje naloga uvijek računa od dana dostave stranci, a kako je već rečeno - dostavljeno je samo "Promarku" kao suinvestitoru u neznatnom dijelu'', stoji u njihovom demantu.

  / Preslik odluke

Novo rješenje, kako dje doznao Bljesak.info, ovaj put uz Promark, dostavljeno je i ostalim investitorima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close