Ima li mjesta

Vlasnici zemljišta u Mostaru "povukli ručnu", odustaju od prodaje parcela

Baš poput stanova i zemljišta je zahvatio trend rasta cijena zbog čega sve češće vlasnici odustaju od prodaje svoje parcele.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2024. u 18:14 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je riječ o ponudi zemljišta, u gradu Mostaru skoro pa da nema parcele na kojoj bi se nešto moglo graditi, smatra Franjo Sivrić vlasnik agencije Sivrić za nekretnine.

Objašnjava, i na ono malo mjesta što je bilo, već se nešto izgradilo.

''Mi kao agencija nemamo puno zemljišta za prodaju, u samom gradu skoro pa da nemamo ništa. U Cimu i Ilićima davno je skoro sve prodano, možda ima nešto u Raštanima i sličnim prigradskim naseljima. No kada je riječ o zemljištima u Mostaru mogu slobodno reći da, ili je na njima već nešto izgrađeno ili nisu riješeni imovinsko pravni odnosi što koči njihovu prodaju'', naglasio je za Bljesak.info Sivrić.

Vlasnici zemljišta malo potegli ručnu

Baš poput stanova i zemljišta je zahvatio trend rasta cijena, objašnjava Sivrić, zbog čega sve češće vlasnici odustaju od prodaje svoje parcele.

''Mislim da su vlasnici zemljišta malo potegli ručnu, stopirali prodaju svojih nekretnina. Trend je rasta i svi oni koji imaju neko zemljište razmišljaju što bih ja, ako već ne moram, prodavao zemljište kada će sutra njegova cijena biti veća'', govori.

Kada je riječ o cijenama, ističe, teško je pojedinačno govoriti za neko zemljište jer postoje parcele koje su na istom mjestu, a potpuno različitih cijena.

''One se otprilike kreću u rasponu od 30 do 130 KM po metru kvadratnom. Sve ovisi o lokaciji, veličini parcele, o tome ima li pristup cesti, je li uz rijeku. Sve to diktira cijenu neke parcele. Može se dogoditi da imamo dvije parcele, jednu pored druge, a da je njihova cijena potpuno drugačija'' govori Sivrić.

Skaču cijene blizu stare jezgre

Edin Batlak vlasnik agencije za nekretnine Agency Plus iz Mostara ističe najjeftiniji su rubni dijelovi grada gdje se jedan metar kvadratni kreće oko 25 KM. Što je lokacija parcele atraktivnija, naglašava, to je i njezina cijena viša. Tu se posebno ubrajaju parcele blizu stare gradske jezgre gdje cijena metra kvadratnog, govori, skače i do 800 KM.

''Sve ovisi o tome kakva je parcela, kakav joj je pristup je li snabdjevena infrastrukturom, koliko je udaljena od znamenitih sadržaja u Mostaru, ima li građevinsku dozvolu i koliku katnost možete raditi. Što imate veće mogućnosti sa zemljištem to vam je i cijena veća'', objašnjava za Bljesak.info Batlak.

No kada je u pitanju potražnja, objašnjavaju naši sugovornici ona je puno slabija kada je riječ o kupnji zemljišta. Ističu, u Mostaru vlada potražnja za stanovima.

Cijene stanova u Mostaru, ranije smo pisali, u staroj gradnji kreće se od 2 000 do najviše 3 000 KM, dok nova gradnja ide od 3 700 do 4 000 KM.

Tada smo pisali i o cijenama stanova u Mostaru koje se nude na stranicama za prodaju. Naime na nekim od tih stranica za stare nerenovirane stanove u Mostaru vlasnici traže 3 500 KM pa i 4 000 KM po metru kvadratnom. Naši sugovornici kazali su tada kako se tu radi o pojedinačnim slučajevima i nerealnim tržišnim cijenama nekretnina koje oni odbijaju prodavati.

Savršena lokacija po pristupačnoj cijeni

Nedostatak novogradnje i ograničena ponuda starijih stanova doprinijeli su trendu divljanja cijena nekretnina u Mostaru te prisilio mnoge, posebice mlade ljude, da biraju između kupovine starijih stanova ili gradnje kuća. 

Kupovina zemljišta za mnoge je dugotrajan proces, posebno ukoliko traže savršenu lokaciju po pristupačnoj cijeni.

S obzirom da u Mostaru vlada nedostatak zemljišta mnogi će morati malo prilagoditi svoje planove ili proširiti svoju potragu na obližnje gradove kako bi pronašli zemljište koje odgovara njihovim potrebama, ali i proračunu.

Kopirati
Drag cursor here to close