Čekanje

Mostar: Gdje su posađene 44 tisuće KM?!

Posao težak 44.170 KM ostao je samo na papiru…
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 07. 2023. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se Grad Mostar pohvalio posađenim biljkama i planiranjem novih sadnji, neke zelene površine, koje se vode pod odrađen posao, ostale su na čekanju.

Naime, u sklopu rekonstrukcije javnih površina u Ulici Leopolda Mandića planirana je, nakon betonskih radova i uređenja dječjeg igrališta, faza sadnje zelenila.

Zelenilo na papiru

No, posao težak 44.170 KM ostao je samo na papiru. A u troškovniku, kojeg smo imali na uvid, stoji kako je trebalo posaditi po tri stabla košćele, atlanskog cedra i pinije, 75 vatrenih grmova, 60 komada santoline plave te po deset komada pajasmina, mirisne dafne, abelije krupnocvjetne, tamarisa i rasprostirućeg ružmarina.

Osim uređenja dječjeg parka, asfaltiranja dijela zelene površine za potrebe parkinga iako je u planu radova navedeno da će se ukloniti, postavljanja betonskih rešetki na slivnike koje su potom zamijenjene željeznim nakon što su se betonske raspale, ništa se nije dogodilo.

Postavljene su i prskalice koje su trebale natapati zelenilo ali one nisu spojene na bilo kakav izvor vode pa stanari s razlogom strahuju da će se dogoditi isto što i s nekim drugim parkovima u ovoj gradskoj zoni koji godinama čekaju da sustav natapanja proradi. Naime, i nakon prokopavanja cijevi kroz Dubrovačku ulicu, čija se sanacija nakon toga čekala tjednima, radovi su stali.

Uređeno je dječje igralište na kojem su ostale neke stare sprave iako papir ''trpi'' nabavku novih. Slično je i s rasvjetnim stupovima koji, kako kaže papir, ima 16 i treba ih temeljito ofarbati.

Ukradeni pločnik

Valjda podsjetiti da su stanari ove ulice u ljeto 2021. spriječili radove za koje su, kako tvrde slučajno saznali. Naime, u parkovima u naselju planirane su parkirne površine, a dječji park ''poklopilo bi'', prema projektu koji im je predstavljen u mjesnoj zajednici a potom i na javnoj raspravi, čak četrdesetak kvadratnih metara betonske površine umjesto sadašnje trave. Pričalo se i o gradnji spomen kapelice, ali i otimanju dijela zelene površine kako bi se proširila prometnica iako je zgrada u kojem je županijsko ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ''ukralo'' čitavi pločnik. Unatoč tome, izvođači radova odlučili su se popločati stazu preko zelene površine.

Lani je u javnim nabavama Grada objavljeno kako je za gotovo 300 tisuća maraka bez PDV-a planirana obnova parkovskih površina na području mostarskog Gradskog područja Jugozapad u kojeg spada i ova ulica.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pak se moglo čuti kako je Mostar obogatio drvorede i zelene površine s 90 stabala lišćara i 70 stabala čempresa te da je zasađeno 25.000 sadnica sezonskog cvijeća, a do kraja godine planirana je sadnja 40.000 sadnica se i 220 stabala.

Kopirati
Drag cursor here to close