Usavršavanje kadrova

Mostar: Dodijeljeni certifikati za 73 polaznika koji su završili obuku nadzora i analize rizika

Certifikate je polaznicima uručio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 04. 2023. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana dodjela certifikata za 73 polaznika koji su završili obuku pod nazivom „Nadzor nad kriminalističko-obavještajnim radom i analizom rizika“ upriličena je u petak u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (AEPTM) u Mostaru.

Certifikate je polaznicima uručio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević.

Obuka je održana u razdoblju od 3. studenoga 2022. do 7. travnja 2023. godine, a organizirana je u suradnji s Graničnom policijom BiH i uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Danske i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Foto:FENA / Mostar: Dodijeljeni certifikati za 73 polaznika koji su završili obuku nadzora i analize rizika

Obuku su pohađala 73 policijska i državna službenika Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Obuka ima značajnu stratešku važnost jer će dovesti do usvajanja jedinstvene metodologije na svim razinama institucija koje su uključene u integrirano upravljanje granicama i dodatno poboljšati sigurnost granica pružanjem informacija u realnom vremenu o prekograničnim kretanjima i aktivnostima, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

Cilj je, također, povećati suradnju između različitih agencija kao ključan korak ka poboljšanoj efikasnosti u suzbijanju prekograničnog kriminala.

Vujević je kazao je kako je spomenuta obuka rađena u tri faze, odnosno na četiri lokacije, s ciljem da predstavnici svih institucija koji su pohađali obuku, kroz protok bitnih informacija imaju obavještajne podatke na vrijeme i da ih mogu dostaviti onima koji će u praktičnom dijelu djelovati preventivno.

''Ova edukacija nije završetak jer imamo praksu da uvijek nastavljamo s daljnjim edukacijama. Po završetku svake obuke otvara se neki novi nastavni plan i program, tako da mi uvijek idemo korak naprijed kako bismo pratili trendove, kako bismo zadovoljili potrebe naših partnerskih institucija, u ovom slučaju u oblasti zaštite naše državne granice'', istaknuo je Vujević.

Foto:FENA / Mostar: Dodijeljeni certifikati za 73 polaznika koji su završili obuku nadzora i analize rizika

Načelnik Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH (GPBiH) Adnan Kosovac kazao je kako su za razvoj Granične policije iznimno značajne oblasti kriminalističko-obavještajnog modela rada (ILP) i analize rizika.

Poručio je kako je Granična policija BiH u zadnjih desetak godina uložila značajne napore kako bi se osposobila u te dvije oblasti.

''Jedna je stvar kad imate ljude koji rade svoj poslove, a druga je stvar kad imate trenere koji mogu dalje obučavati kadrove u našoj instituciji. Granična policija je pokazala da je otvorena za sve vidove suradnje, za unaprjeđenje svog rada, a pogotovo nas raduje činjenica što smo se kroz ovaj model približili radu policija Europske unije pogotovo FRONTEX-ovom modelu rada u oblasti analize rizika'', istaknuo je Kosovac.

Koordinator za migracije IOM-a Dražen Rozić kazao je kako je IOM implementirao ovaj projekt uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske te da će nastaviti tu suradnju kroz obuku graničnih policajaca, odnosno kadeta, policijskih inspektora uz pomoć sredstava EU.

''IOM je posvećen migracijama, pravima migranata, ljudskim pravima, i samim ovim projektom nadam se da ćemo poboljšati pristup upravljanju migracijskim tokovima kroz BiH, kroz Službu za poslove sa strancima i Graničnu policiju BiH'', dodao je Rozić.

Uz predstavnike Agencije za školovanje i usavršavanje kadrova i IOM-a ceremonije dodjele nazočili su dužnosnici Granične policije BiH, Uprave za neizravno oporezivanje, Službe za poslove sa strancima i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Foto:FENA / Mostar: Dodijeljeni certifikati za 73 polaznika koji su završili obuku nadzora i analize rizika

Obuka je izvedena u skladu s nastavnim planom i programom kojeg je, za srednju rukovodnu razinu, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova izradila prema FRRONTEX-ovom modelu Analize rizika CIRAM 2.0, koji je zasnovan na integriranom modelu obavještajnog ciklusa, razmjene informacija, analize rizika i analitičkih proizvoda na lokalnoj, regionalnoj i strateškoj razini.

Treneri na ovoj obuci bili policijski službenici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima.

Nakon usklađivanja nastavnih planova i programa temeljne policijske obuke s FRONTEX-ovim CCC 2017, realizacija ove obuke je nastavak aktivnosti Agencije za školovanje i stručno usavršavanju kadrova na usklađivanju nastavnih planova i programa s FRONTEX-ovim kurikulumom za obuku policijskih službenika obalne i kopnene granice.

Kopirati
Drag cursor here to close