Rat negativno utječe na rast svjetskog gospodarstva

MMF kaže kako je situacija ozbiljna: Traže prekid rata u Ukrajini

Članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve glasnije pozivaju na prekid rata u Ukrajini
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 10. 2022. u 09:08 HRT.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve glasnije pozivaju na prekid rata u Ukrajini, koji izrazito negativno utječe na rast svjetskog gospodarstva, izjavila je španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Sastanke MMF-a i Svjetske banke obilježila je duboka neizvjesnost zbog rata, koji simbolizira tektonski pomak u globalnim načelima u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, izjavila je Nadia Calvino, španjolska ministrica koja je u siječnju dužnost predsjedateljice Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC).

Naglasila je kako dominira osjećaj zabrinutosti i neizvjesnosti. 

- Ne znamo koliko će dugo rat trajati, kakve bi mogle biti implikacije, a globalne reperkusije rata jesu rast cijena hrane i energije, naglasila je Calvino. 

- Zemlje članice MMF-a sve više zabrinjava činjenica da se rat oduljio, i što utječe na inflaciju, čije je jačanje izazvalo snažno pooštravanje monetarne politike u zemljama širom svijeta, rekla je španjolska ministrica.

- Prisutan je osjećaj da je situacija ozbiljna, moramo surađivati. Naravno, mislim da se Rusiji sada šalju strože poruke da zaustavi rat zbog patnji koje će trpjeti najugroženije zemlje, siromašniji dijelovi naših društava, dodala je.

Nadioa Calvino smatra da je globalna priroda preklapajućih izazova s kojima se svijet suočava, kako je rekla, poziv na buđenje o važnoj ulozi međunarodnih institucija poput MMF-a.

Vjeruje da je globalni zajmodavac dorastao zadaći, unatoč frustraciji nekih afričkih čelnika da se zbog rata u Ukrajini fokus pomaknuo s krize u siromašnijim zemljama, istaknuvši stvaranje novih instrumenata, poput prozora za pomoć s prehrambenim šokom.

- Trenutno smo jako usredotočeni na rješavanje hitnih potreba, naglasila je Calvino, navodeći postavljanje mehanizama reosiguranja, mehanizama financijske potpore, mehanizama olakšanog povrata duga, kako bi se zaštitila financijska stabilnost u cijelom svijetu.

Skupina sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 sastala se u srijedu s afričkim ministrima financija kako bi se pozabavili njihovim specifičnim problemima i pronašli najbolje metode potpore njihovom stanovništvu, kazala je Calvino.

- Naš dijalog bio je vrlo potreban i vrlo dobar, rekla je, dodajući da posljedice rata u Ukrajini pojačava odražavanje značajnih promjena u svjetskom poretku.

Kopirati
Drag cursor here to close