Sastančili

Zamjenik ministra financija ugostio Saudijce

Na sastanku je naglašena dobra suradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestira kroz aktivne projekate u vrijednosti od 75 milijuna dolara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 06. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić održao je sastanak s predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj.

Izaslanstvo Saudijskog fonda za razvoj predvodio je Abdullah M. Alromeih, sa suradnicima Bandr S. Alharbijom i Amarom Albelaiheesom.

Na sastanku je naglašena dobra suradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestira kroz aktivne projekate u vrijednosti od 75 milijuna dolara.

Brojni realizirani projekti

Bitno je spomenuti neke od realiziranih projekata koji su od velike važnosti za stanovništvo Bosne i Hercegovine, kao što su projekti obnove stambenih jedinica za raseljene osobe, projekti značajni za razvoj infrastrukture u mnogim općinama, obrazovanja, zdravstva, stoji u priopćenju.

Također se razgovaralo o Memorandumu o razumijevanju za Projekat izgradnje istraživačkog instituta na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.

Ovaj projekt još uvijek nije realiziran.

Zamjenik Rančić upoznao je izaslanstvo Saudijskog fonda za razvoj o zakonskim procedurama za realizaciju istog i naglasio kako će Ministarstvo financija i trezora BiH uskladiti sve zakonske obveze koje su u nadležnosti ministarstva kako bi došlo do zaključivanja i implementacije ovog projekta.

Zamjenik Rančić izrazio je nadu da će nadležne institucije donijeti adekvatne odluke u pravcu aktiviranja projekata, zahvalio se Saudijskom fondu za razvoj na dosadašnjim ulaganjima i zaželio da Saudijski fond za razvoj kroz nove projekte nastavi ulagati u razvoj Bosne i Hercegovine.

Problem viza 

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u svibnju je pokrenulo proceduru za olakšavanje, ali ne i potpuno ukidanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu turističke sezone.

Kako je priopćila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković do toga nije došlo jer su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara Josip Grubeša i Ankica Gudeljević glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudijske Arabije.

Tada je se oglasio ministar Grubeša te navode o opstruiranju dolaska turista iz Saudijske Arabije nazvao netočnim.

Istaknuo je kako oni samo poštujemo preporuke institucija Europske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Izaslanstva EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close