Legalnost

Marić: Grad će rušiti HNK Mostar, ako se dokaže…

Izjavio je ovo medijima Salem Marić, predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara na pitanje o informaciji koju će iznijeti mostarskim vijećnicima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 11. 2022. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta je pitanje koje opterećuje Grad Mostar i mene kao predsjednika Gradskog vijeća koji sam dužan braniti imovinu kao i svi vijećnici Grada Mostara.

Izjavio je ovo medijima Salem Marić, predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara na pitanje o informaciji koju će iznijeti mostarskim vijećnicima.

''Po mom mišljenju i saznanjima koje imam, radi se o nelegalnoj gradnji i anarhiji u Centralnoj zoni Grada Mostara koja traje od 1996. godine, pa ćete vidjeti niz nezakonitih radnji koji su doneseni od samog izdavanja tih odobrenja za građenje do usvajanja ili neusvajanja regulacijskih planova neprihvaćanja planova od strane Grada Mostara kad je ujedinjen, do zabrane gradnje. Jedna ogromna dokumentacija s kojom raspolažem bit će prezentirana gradskim vijećnicima i cjelokupnoj javnosti. Nije to samo HNK tu se radi o više objekata u Centralnoj zoni, a tema je najviše HNK jer su raspisali javni poziv za izvođača radova jer je osiguran dio sredstava od Vlade Federacije i Republike Hrvatske, a da kažem ja sam kao predsjednik Vijeća na osnovu Statuta zatražio svu dokumentaciju kako direktor HNK tako i odjel za urbanizam grada Mostara i nisu se udostojali dostaviti mi ništa od dokumentacije a krenuli su u ove aktivnosti da se radi po meni nelegalan nastavak gradnje HNK; a onda sutra možemo očekivati i ostalih objekata na kojima netko misli da ima pravo da radi. Po meni je to velika opasnost za sigurnosnu situaciju u Gradu Mostaru ako se počne graditi i ako se anarhija nastavi dalje'', rekao je Marić.

Na pitanje, što ako se dokaže da je nelegalna gradnja, marić je rekao kako ''imaju organi''.

Marić: Rušiti

''Ja sam pokrenuo tužiteljstvu. Državno tužiteljstvo je odgovorilo da je predmet u nadležnosti kantonalnog tužiteljstva. Moje je da branim i da štitim. Ako je nelegalna Grad će zaustaviti, rušiti ovo što ima'', rekao je Marić.

Podsjećamo, u ranijim navodima o nelegalnosti gradnje mostarskog kazališta, HNK Mostar je objavio kako posjeduje sve dozvole.

Marić je rekao kako se nelegalnim objektima u središnjoj zoni, inspekcija bavila 2002-2003 godine kada je ''donesena zabrana gradnje katedrale, zgrada Faruka Ćupine koji je dobio i građevinsku dozvolu…''.

''Bilo je i nekih kuća u Centralnoj zoni tu u obuhvatu je i Minipex koji je završen, Hotel Mostar koji je završen da je tu i UniCredit banka koja je završena. To su pitanja koja traže odgovor. Tko je to dozvoljavao da se takvi objekti rade, tu je i Croatia Auto čini mi se i ima još tih objekata. Imamo još jedan dopis koji sam dobio od Medžlisa IZ o diskriminaciji na istom prostoru jer su 2022. podnijeli zahtjev za izgradnju islamskog centra, a drugi dopis sam dobio od obitelji Atjas židovske obitelji koja živi u gradu Mostaru i zemlja je izuzeta bez ikakve naknade na ovom prostoru. Imali smo i problem obitelji Živković koja je tužbom dobila Grad Mostar. Mislim da je oko milijun i 200 tisuća KM Grad isplatio. Ta zemlja ponovno nije na Gradu a Grad je platio. Ima tu dosta pitanja i za Tužiteljstvo a i mi da se kao vijećnici upoznamo'', rekao je Marić.

Kordić: Netočno

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić je rekao kako je Marić puno toga rekao ''proizvoljno i netočno''.

''Centralna zona postoji, Regulacijski plan iz 1996. godine koji je naravno važeći sve dok se ne donese novi Regulacijski plan. Što se tiče mene i dokumentacije koju sam ja imao na uvid kada je u pitanju zgrada HNK Mostar apsolutno ništa sporno nema na nastavku izgradnje HNK. Ono što me sada malo čudi, s obzirom da je gospodin Marić 20 godina u Gradskoj upravi, da se bilo ažurno u svim drugim predmetima u Gradu vrlo vjerojatno da ja kao današnji gradonačelnik ne bih imao ovakvih problema sa objektima koji su ilegalno izgrađeni ili izgrađeni na kojekakve čudne načine pa sada ulazimo u sporove i sve ostalo'', rekao je.

Rekao je kako ne vidi nikakvog razloga da ne podržimo svi zajedno izgradnju HNK u Mostaru.

''Bojim se da ovo poprima nekakvu političku konotaciju i ovo što je rekao gospodin Marić. Islamska zajednica koja je tu jednim dopisom, koji sam i ja dobio, vrlo ružno se ponijela prema Gradu, da su oni diskriminirani po vjerskoj osnovi. S obzirom da ste i vi svi svjedoci da je napravljeno masu džamija i crkava ne vidim da je bilo tko diskriminiran i ne vidim kakve veze da ova plemenita ustanova HNK Mostar koje spaja kulturne djelatnike i u Mostaru pravi jednu finu priču bude uopće predmet spora'', rekao je Kordić.

Pročitajte dokumentaciju koju će Marić predstaviti Vijeću

Kopirati
Drag cursor here to close