Gorica

Malo mjesto u Hercegovini primjer mnogima: "Sad je vrime za našu mladost i budućnost"

Mještani Gorice, mjesta u Općini Grude samoinicijativno su krenuli u izgradnju sportskog centra.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 02. 2024. u 16:55 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dugo vremena traženja najpovoljnije lokacije, mještani Gorice krenuli su u projekt izgradnje sportskog centra na lokalitetu Grabarje što je donedavno bilo odlagalište otpada.

"Uvijek se dolazilo pred zid, uvijek bi se nešto ispriječilo da se krene u realizaciju, a sve u cilju da bi se prvenstveno djeci osigurao normalan razvoj kroz sport i zdravstveni aspekt jer je Gorica nažalost jedina mjesna zajednica unutar općine Grude koja nema sportsko igralište", kazao je za Bljesak.info voditelj projekta Ante Paradžik.

Inače, u mjestu Gorica kultura živi već više od stotinu godina, a prošle godine su, kako navodi Paradžik, proslavili 100. obljetnicu postojanja KUD Sloga Gorica uz autohtone napjeve i plesove koji i danas žive čime se rijetki mogu pohvaliti.

Mali dio slagalice

Cilj izgradnje ovog sportskog centra Paradžik je vrlo jednostavno objasnio - pružiti djeci i mladima normalan društveni i fizički razvoj.

Foto: Ustupljene fotografije / Građevinski radovi na sportskom centru u mjestu Gorica

Inače, ovaj centar ne pravi se samo za mještane Gorice, nego i za mještane susjednih Sovića s kojim su vezani kroz župu.

Trenutno Osnovna škola fra Stipana Vrljića broji oko 220 učenika, no kako nam je kazao Paradžik, broj djece nije bio presudan za razvoj ovog projekta, nego je ovo "jedan mali dio slagalice u našem životu koji nas obilježava i održava na našim ognjištima, našim mjestima".

"Ako gledamo oko sebe, pa i vrijeme u kojem živimo u kojem će nam umjetna inteligencija "određivati" ponašanje, komunikaciju, međusobne odnose, možemo reći cjelokupan naš život, što nam preostaje nego boriti se da ova današnja djeca imaju koliko-toliko "besplatan" razvoj svojih motoričkih vještina, a s druge strane sasvim je normalno da svako mjesto ili kvart imaju svoje sportsko igralište", istaknuo je.

Jedna deponija manje

Poseban naglasak stavlja upravo na lokaciju na kojoj se gradi ovaj centar.

"Želim naglasiti da je prostor na kojem se gradi sportski centar u zadnjih 30-ak godina služio kao deponija otpada, kroz taj aspekta smo najponosniji – jedna deponija manje", dodaje Paradžik.

Foto: Ustupljene fotografije / Radovi na sportskom centru u mjestu Gorica

Ovaj sportski centar kako ističe Paradžik zaista je osmišljen na visokoj razini, pa će tako sadržavati malonogometno igralište na umjetnoj travi, svlačionice i sanitarni čvor, boćalište - prvenstveno zbog tradicije i zbog boćarskog kluba sv. Stipan Gorica - Sovići, koš za basket, igraonicu za najmlađe kao i stol za stolni tenis.

S izgradnjom su krenuli u 10. mjesecu prošle godine i trenutno se završavaju ogradni zidovi cijelog centra, paralelno se rješavaju struja i voda nakon čega kreće nasipanje i poravnavanje cjelokupnog prostora.

Tri faze

Inače projekt je podijeljen u tri faze:

I faza - iskop, potporni i ogradni zidovi, nasip, struja i voda – procjena vrijednosti 100.000 KM

II faza - asfalt boćalište, rasvjeta, ograda, svlačionice, parking – procjena vrijednosti 75.000 KM

III faza - nogometni teren, dječje igralište, okoliš – procjena vrijednosti 75.000 KM

Foto: Ustupljene fotografije / Radovi na sportskom centru u mjestu Gorica

"Teško je procijeniti konačnu cijenu cijelog projekta jer mnogi parametri mijenjaju iznos ali mi težimo najkvalitetnijim izvođenjima radova pa tako i materijalima koji će trajati a ne zahtijevati popravke i dodatne troškove ili preinake koje zahtijevaju dodatne troškove. Procjenjujemo da sa cca 250.000 KM možemo zatvoriti sve planirane aktivnosti i centar otvoriti za korištenje", kazao je Paradžik za Bljesak.info.

Uvjeren je kako će izgradnja ovog centra ispuniti normalne preduvjete za razvoj mladih, ali, kako je dodao "tek tada mi stariji moramo biti aktivni i odgovorni, te organizirati sportske škole, razne manifestacije, turnire i sl. i tek tada će sportski centar dobiti pravi smisao".

Sad je vrime

Financiranje nije mal zalogaj, pogotovo za malo mjesto poput Gorice, ali sposobni ljudi koji su krenuli u ovaj projekt "grebu na sve strane" i bore se kako bi centar što prije ugledao svjetlost dana.

"Suradnja s lokalnim vlastima postoji, ali uvijek očekujemo više i bolje. Ne sumnjam u daljnju potporu, ali stalno pričamo, inzistiramo, radimo sve kako bi potaknuli na još više", istaknuo je.

Gorica je, kako je kazao, posebno mjesto. Posebno po tome što se najprije mještani organiziraju i svojom voljom i zalaganjem ukazuju što je potrebno, pa je tako bilo i ovog puta.

Foto: Ustupljene fotografije / Sportski centar u Gorici poprima prve obrise

"Sami smo se organizirali, osigurali prostor za izgradnju, organizirali aplikaciju za donacije pod nazivom "Sad je vrime" kako bi mještani i svi ostali dobročinitelji vidjeli u svakom trenutku koliko je prikupljeno novca, pa svakako želim istaknuti najveću zahvalu ljudima i mještanima koji su donirali svoju zemlju da ovaj projekt zaživi", naglasio je Paradžik.

Kako nam je kazao, do sad imaju preko 200 donatora, a većinski dominiraju mještani Gorice, čak i oni u inozemstvu.

"Tu su i susjedi iz okolnih mjesta, lokalna poduzeća, Općina Grude od koje očekujemo daljnju financijsku potporu kao i od Županije Zapadnohercegovačke jer je ovo ipak društveno koristan projekt lokalne zajednice", kazao je.

Dodaje i kako očekuju potporu od Vlade Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i od federalnih ministarstava i ostalih udruženja.

"Apliciramo na sve javne natječaje koji nude suradnju i pomoć za ovakve projekte jer sad je vrime za našu mladost i za našu budućnost", zaključio je Paradžik za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close