Klik za klik

Lutrija mostarskih javnih površina

Nova mostarska vlast trudi se pokazati da nešto radi. Završeni su projekti još iz vremena bivšeg gradonačelnika, počinju se oni – ili se barem o njima priča – koji desetljećima tapkaju na mjestu, a sad su došle na red javne površine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 08. 2022. u 08:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je vrlo pohvalno da grad sluša potrebe građana, mostarske javne površine, umjesto strateški, planirano i smisleno, naći će se na svojevrsnoj lutriji.

Naime, Mostarcima je ponuđeno da glasuju koje bi se to javne površine trebale urediti pa bi Grad, nakon što sabere rezultate ankete, trebao krenuti u akciju.

Nova mostarska vlast trudi se pokazati da nešto radi. Završeni su projekti još iz vremena bivšeg gradonačelnika, počinju se oni – ili se barem o njima priča – koji desetljećima tapkaju na mjestu, a sad su došle na red javne površine.

Tako će oni kvartovi čiji stanovnici najviše naklikaju na on-line anketi, dobiti priliku da im grad uredi životni prostor. Oni koji manje koriste Internet, gdje stranački ogranci neće upregnuti klikače ili gdje je jednostavno manji broj stanovnika pa neće pobijediti ''konkurenciju'' ostat će kratkih rukava. Dijelom je cilj ovog projekta prilagoditi javni prostor osobama s poteškoćama u kretanju dok se recimo javne površine poput pločnika i pješačkih staza, iako se rade iznova, uopće ne prilagođava tim osobama ili, ako se to na papiru i navede, u praksi se radi o aljkavim rješenjima.

S druge strane, uređenje javnih površina i njihovo održavanje, stara je boljka Mostara za koju nitko ne pronalazi lijek. Trenutno se u gradu uređuje nekoliko površina ali bez stvarnog nadzora i stvarnih i javnosti dostupnih projekata kako bi to bio red.

Tako se nacrti, za koje se ne zna tko ih je potpisao niti odobrio, mijenjaju na licu mjesta, a grad, ne mareći previše za ono što se na terenu radi, sam legalizira nelegalno. Tako se, primjerice, u nekim naseljima parkirna mjesta, nastala samovoljom stanara na zelenim površinama, legaliziraju tako što ih se zaobiđe prilikom uređenja javne površine i ostavi parkirnim mjestima. Ničeg od navedenog nema u prostornim planovima koje bi Grad, kao netko tko uređuje svoje površine, trebao poštivati.

To bi se moglo iščitati kao legalizacija nelegalno uzetih površina i gledanje grada kroz prste kaosu nastalom u bezvlašću.

Također, stječe se dojam da se na mostarskim površinama puno toga popločava i betonira kako bi se izbjeglo održavanje zelenila s kojim Mostar godinama muku muči pa je tako u ljetnim mjesecima riječ o žutim, a ne zelenim površinama. Popločane staze vode nikud, travu zamjenjuje pijesak a sve to u vremenima kad slušamo da će nam svaka travka značiti zbog zatopljenja i dok čitamo izvješća kako Mostaru fali jako puno kvadrature zelenila po glavi stanovnika.

Isto tako, Grad je priznao da njegova poduzeća nemaju kapaciteta za održavanje javnih površina a nisu za zanemariti i priče o trošenju novca u komunali pa će uređeni prostori opet biti prepušteni na milost i nemilost vremenskim uvjetima i nesavjesnim građanima koje nitko ne uči i ne kažnjava.

Bilo kako bilo, Mostarci će naklikati svoje favorite. Na klikanje su navikli pa su tako klikovima donijeli i jedan let u zračnu luku, koji nije zaživio pa je priča o letu iz Mostara senzacija umjesto da se priča o letu nesposobne uprave.

Tako bi se moglo dogoditi i s javnim površinama. Građani će naklikati, misteriozni projekti, promjenjivi u kafićima, će se implementirati a onda će se čekati više sile i veći kapaciteti.

Kopirati
Drag cursor here to close