Srušeni centar

Kordić - Što će biti s kućom Mujage Komadine, ruševnom bankom i zgradom 'Jagnjeta'

Sud je jasno rekao da nekadašnja kuća Mujage Komadine gradski objekt nakon čega smo krenuli u određene aktivnosti, rekao je Kordić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 10. 2023. u 10:32 K.M / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spor oko vlasništva kuće Mujage Komadine, odnosno nekadašnje knjižnice u Mostaru, riješen je. Objekt na šetnici pripada Gradu i ideja je ponovno napraviti nešto u kontekstu knjižnice. 

''Bilo je sporno vlasništvo, odnosno pripada li taj objekt Sveučilištu, Univerzitetu ili Gradu. Sud je jasno rekao da je to gradski objekt nakon čega smo mi krenuli u određene aktivnosti'', rekao je to mostarski gradonačelnik Mario Kordić u podcastu portala Bljesak.info.

Grad je, kako navodi, prikupio određena financijska sredstva ali da to nije ni blizu onome koliko će trebati da cijeli projekt bude završem.

''U 2024. godini na IPA-i smo, neslužbeno jer taj dio još nije završen, dobili 500 tisuća eura za programiranje. Također, zbog svega onog što radimo u Mostaru, UNESCO nas je podržao s oko 160 tisuća eura. To nije ni blizu dovoljno za ono što smo planirali uraditi. Ideja je ponovno napraviti nešto u kontekstu knjižnice, koncept je knjiga i kava. Obzirom na lokaciju, iza bi bio lijepi galerijski prostor. Ne znam je li to još uvijek objavljeno, to je neko idejno rješenje. Skupljamo novac. Trenutno nemamo predračun, ne znam koliko će to sve skupa koštati ali je to nešto što je u tijeku'', rekao je Kordić i dodao kako će projekt započeti u ovom mandatu.

Dodao je kako 'ne bježi' od suradnje s mostarskim Sveučilištem i Univerzitetom jer su oni 'naši', te da zahvaljujući tim ustanovama Mostar ima 12 tisuća studenata.

Ruševna zgrada banke

Za ruševnu zgradu nekadašnje Privredne banke u Mostaru na Bulevaru, gradonačelnik je istaknuo kako se radi o privatnom objektu, te da ima različito mišljenje u odnosu na komisiju koja bi trebala dati dozvolu za taj projekt.

''Meni ne smeta kad u gradu imate visoke zgrade u smislu x katova. Mi robujemo nekoj staroj priči da u Mostaru ne bi trebalo biti ništa više od 4, 5 katova, pa su nam sve zgrade tupaste i niske. Ja osobno volim kad dođem u neki grad da već u prilasku vidim gdje je taj neki centar, tu su veliki poslovni tornjevi, neboderi, banke'', rekao je Kordić.

Naveo je kako u konačnici, odluku ne odnosi gradonačelnik, da on koordinira cijeli sustav, a zakonodavno tijelo koje odlučuje jeste Gradsko vijeće.

''Komisija koju mi imamo i koja daje dozvole, u razgovoru s njima, primijetio sam da su oni skloni mišljenju da bi taj objekt trebao biti niži ili ovakav kakav jest. Ja mislim da centar treba pustiti da ide gore, to su prevrijedne i skupe lokacije, da bi to bila primjerice petokatnica'', dodao je.

Istaknuo je kako je cijeli projekt 'zapeo' iz razloga jer se investitoru ne žuri, odnosno nema neku ekstremnu želju da gradi odmah.

''To je jedna ozbiljna firma, i ja se nadam da će brzo krenuti. Postojala je i ranija odluka Gradskog vijeća u kojoj je navedeno ukoliko se ti ruševni objekti ne sklone, znači ako već nećete graditi, morate srušiti ruševinu i ograditi svoje gradilište. Po tom sam ja stavio pritisak na svakog investitora, Ili srušite ili popravljajte, ovako više ne može ostati'', naveo je.

'Jagnje'

Mostarski gradonačelnik dotaknuo se i projekta zgrade 'Jagnjeta' te naveo kako je to gradski prostor za koji već imaju gotov projekt te je ideja da se vrati izvorni oblik.

''Jako puno Mostaraca je vezano uz tu cijelu priču, osobno meni se sviđa kako izgleda. To je jedan stari izvorni oblik, trenutno tražimo investitora jer je to skup projekt. Imamo tu i izvjestan imovinski izazov jer su na jednom katu zgrade bili stanovi koji su privatni, no mislim da to neće biti neki velik problem za riješiti'', rekao je gradonačelnik u Live podcastu portala Bljesak.

Kopirati
Drag cursor here to close