Rijeka šuti i trpi

Koje se čiste vode ulijevaju u Neretvu?

''Svježi'' primjer je kanalizacija ispod ''novog mosta'' gdje se, mimo kolektora u Neretvu izlijeva rijeka fekalija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2020. u 12:07

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić govoreći nedavno za N1 o mostarskim kolektorima, rekao je kako se u Neretvu pušta čista voda.

No, kolektor radi samo s trećinom kapaciteta, a upitnici zbog švedskog negodovanja ostaju još uvijek bez odgovora. Do tada, Neretva i dalje tvrpi vode koje nemaju veze sa čistoćom.

Foto: Bljesak.info / Fotografija ne može prenijeti smrad

Ono što u njoj završi daleko je od čistoga u što se mogu uvjeriti svi oni koji šeću obalama Neretve.

''Svježi'' primjer je kanalizacija ispod ''novog mosta'' gdje se, mimo kolektora u Neretvu izlijeva rijeka fekalija.

Ovo nije jedini primjer da Neretva, koju se redovito proglašava opasnom za kupanje na mostarskom području – što se posebno zbog skokova sa Starog mosta ignorira, trpi zagađenje.

Podsjećamo, i ranije smo pisali o zagađenjima koja trpi Neretva.

Foto: Bljesak.info / Kanalizacija koju nisu uhvatili kolektori

Ribari su u listopadu prošle godine obavijestili javnost o zamućenju rijeke na području ispod mosta Franje Blaževića u Mostaru. Naime, kako je tada objavljeno, do zamućivanja je došlo nekih 700 metara od mosta, s desne obale rijeke Neretve, iz kanala koji vodi iz Jasenice.

Mjesec dana ranije građani su obavijestili javnost kako se ''užasno onečišćena'' Radobolja na području Starog grada ulijeva u Neretvu. Prvotno je objavljeno da je moguće da se radi o nafti ili fekalijama, ali je inspekcija rekla da je zagađenje ''prouzročila nečistoća koja curi iz kontejnera za smeće, a koju je kiša saprala u ovu rijeku''.

Fotografija Neretve iz kolovoza prošle godine (ispod) zgrozila je javnost jer je na njoj bilo očito kako se u nju slijeva nešto što je daleko od čiste vode.

Foto: Dnevni avaz / Kanalizacija otječe u Neretvu

Primjera onečišćenja je mnogo. Mostarski kolektori, koji još uvijek nisu pušteni u pogon, a koji su, zbog mulja i piralena, završili i na Tužiteljstvu HNŽ-a, daleko su od punog pogona, a Neretva, čije bi se ušće uskoro moglo proglasiti rezervatom, daleko je od čiste vode.

Kopirati
Drag cursor here to close