Preko Neretve

Kod Počitelja niču temelji najvišeg mosta na Koridoru 5C

Gradnja će koštati više od 65 milijuna maraka, a most će spajati dvije obale Neretve.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2020. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi temelji na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj na Koridoru 5C, čija je ukupna dužina 945, a visina 100 metara, postavljeni su prije nekoliko dana, saznaje “Avaz”.

Most Počitelj najduži je na Koridoru 5C, a njegovom gradnjom, koja će koštati više od 65 milijuna maraka, predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve.

Poduzeće “Autoceste FBiH” dodijelilo je ovaj posao kineskoj kompaniji “Synohydro Power China”, a podizvodač je hercegovačka firma “Hering”, čiji su radnici već mjesecima na terenu.

Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj - Zvirovići, čekalo se pet godina, a radove financira Europska investicjska banka.

Nakon što su lani strojevi i bageri započeli s pripremanjem terena, s obzirom na to da je gradnja mosta predviđena na desnoj obali, prije nekoliko dana postavljeni su prvi temelji i šipovi, a obavljeno je i njihovo testiranje.

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” i Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”.

On je rekao da je postavljanje šipova najteži dio posla, a, kako je pojasnio, gradnja stubova potom ide brže.

Prema informacijama “Avaza”, za izvođače radova otežavajuća okolnost bio je povećan nivo rijeke Neretve, ali se nadaju da će uspjeti završiti postavljanje svih šipova.

Na gradilištu je, bez obzira na pandemiju koronavirusa, više stotina radnika, a strojevi se trenutno nalaze na desnoj obali Neretve.

Kako je rečeno, na poddionici Buna - Počitelj, koja je dio dionice Počitelj - Zvirovići, u tijeku je probno postavljanje asfalta. Ove radove, također, izvodi “Hering”, a poddionica je duga 2,7 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close