Rondo

Kiosk izazvao burnu raspravu u Mostaru - Dolaze promjene na gradske ulice

Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 04. 2023. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hladnjaci na mostarskim ulicama koji su stavljeni uz kioske morat će se nekako uklopiti u same objekte.

Vijećnici Gradskog vijeća su tijekom rasprave o ovome predlagali izmjene o pojedinim lokacijama kioska gdje je predloženo 19 novih lokacija za kioske.

Između ostalog, Klub HDZ-a BiH predložio je da se izmjesti kiosk s Rondoa jer ugrožava sigurnost pješaka što je izazvalo raspravu. Na kraju je zaključeno da kiosk može ostati ali da je potrebna njegova zamjena.

Dejan Kvesić ispred Odjela za urbanizam rekao je kako je u planu kompletna rekonstrukcija cijele Ulice Petra Krešimira IV i prstena oko samog Rondoa.

Još u travnju prošle godine planiralo se da će se s mostarskih ulica ukloniti deset kioska, od čega su dva fasto-foodovi.

No, tada je odluka odgođena. Naime, kako je obznanio Grad, na području Mostara trenutno je evidentirano 65 montažno-demontažnih objekata – kioska.

 

Ilustracija: Bljesak.info / Kiosci koji se planiraju ukloniti

''Svi kiosci ispred i sa strane sadrže hladnjake (sic!), za napitke i sladoled, različite kubature. Broj hladnjaka je od 1 - 5, i često prave barijeru u prostoru. Samo mali broj kioska u sklopu svog volumena imaju prostor za jedan hladnjak. Pošto svi kosci imaju nadstrešnicu ispred prodajnog otvora dobro bi bilo grupirati jedan, eventualno dva hladnjaka ispod nadstrešnice lijevo i desno od prodajnog otvora, s tim da bi prednja izložbena površina izloga kioska bila dijelom zaklonjena. U svim slučajevima ne treba dozvoliti postavljanje druge opreme van gabarita objekta'', navedeno je u odluci o kojoj se trebalo raspravljati lani.

Dodaje se kako se prilikom određivanja položaja ''treba voditi računa da kiosk svojom postavkom ne ometa preglednost prometa na raskrižju pješački promet, pristup autobusnim stajalištima, izvedenim podzemnim instalacijama i sl.'', ali i da svojim izgledom i upotrebom odgovarajućih materijala ''kiosci treba da doprinesu ukrašavanju gradskog ambijenta''. 

Kopirati
Drag cursor here to close