Jesmo li sigurni?

Mostarski mostovi su stabilni, ali na svakom treba raditi

Nakon pada nadvožnjaka u Genovi u kojem su poginule 43 osobe, zapitali smo se kakvo je stanje mostova u Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 08. 2018. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ni jedan most na području Mostara nije ugrožen statički da bi mogao pasti, ali na svim mostovima se treba raditi i vršiti obnova na razini zanatskih radova'', rekao je za Bljesak.info prof.dr.sc. Mladen Glibić, profesor na Građevinskom fakultetu mostarskog Sveučilišta.

Inače, nakon oštećenja na Avijatičarskom mostu, prije osam mjeseci, Grad Mostar je Građevinskom fakultetu, odnosno prof. Glibiću dao da uradi pregled svih mostova u mostaru i da napiše mišljenje o stanju mostova.

Bljesak.info / Novi most u Mostaru

''Nigdje nije ugrožena sigurnost i nosivost mostova, ali ima mostova gdje bi se trebala vršiti obnova na razini zanatskih radova. Mislim da je most Hasana Brkića ima najveće probleme sa prijelaznim napravama sa stupovima električne rasvjete i još nekim sitnicama, međutim on ne spada pod nadležnost grada već Federalnih cesta. Iako ni taj most nije neka opasnost za vozače, ali ima stvari koje bi se trebali zamijeniti'', rekao je Glibić.

Svi mostovi imaju nedostatke

Pojasnio je kako niti jedan most nije ugrožen zbog nosivosti.

''Mislim da je Titov most bio u najboljem stanju. Svi mostovi imaju nedostataka, najčešće da im voda prolazi kroz diletacijske sprave razdjelnice; asfalti su propali… Ali još jednom ponavljam nigdje nije ugrožena sigurnost i nosivost mostova, ali ima mostova gdje bi se trebala vršiti obnova na razini zanatskih radova'', dodao je ovaj stručnjak.

Radovi na kolektoru izazvali su napuknuća kod Titovog mosta, no kako kaže oni na mostu ne mogu izazvati probleme, jer su temelji mosta dosta daleko.

Bljesak.info / Željeznički most u Raštanima

''Željeznički nadvožnjak na izlazu iz Mostara kod Zalika odavno je oštećen udarom vozila ispod njega i to vidim kad prolazim automobilom kao vozač, a ne stručnjak. Vidio sam da je armatura u sanduku popucala i zahrđala i da to stoji više od dvadeset godina. To nisu ratna djelovanja, nego je to neki veći gabarit zakačio i oštetio. Mislim da je oštećenje ipak malo značajnije, nije beznačajno, ali o tome nitko 20 godina ne vodi računa'', rekao je Glibić.

Najopasniji most u Gabeli

Spomenuo je i most u Sjevernom logoru, govoreći kako je most još uvijek dosta mlad te da s njim ne bi trebalo biti nikakvih problema.

''Nedavno sam i za županiju uradio analizu mosta u Žitomislićima. Dio preko pruge koji je najstariji, na njemu treba dosta stvari obnoviti dok dio preko Neretve koji je rušen i obnavljan je dosta dobar'', rekao je Glibić.

Bljesak.info / Most u Gabeli


Glibić kaže kako je najopasniji most onaj u Gabeli.

''Najopasniji most vezano za sigurnost je most u Gabeli, stari Ćirin most, preko kojeg je Ćiro prelazio a preko kojeg sada ide promet. Mislim da nitko nema pojma ni kolika mu je nosivost i u kakvom je stanju, to je jedini most koji bi mogao imati problema'', zaključio Glibić je u razgovoru za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close