O (ne)pristupačnosti

Kada će se Mostar riješiti prepreka?

O nepristupačnosti u Mostaru će se još dugo pričati
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 05. 2021. u 13:32 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pristupačnost, točnije nepristupačnost ulica i institucija osobama s poteškoćama u kretanju u Mostaru je poznata, a po tom pitanju se gotovo ništa ne radi.

Udruga "Za pristupačni Mostar", koja se bavi problematikom prostorne pristupačnosti osoba s poteškoćama u kretanju trudi se svojim aktivnostima napraviti promjene u Mostaru.

Kvalitetan i uspješan život

Nedavno je Nives Blažević, predsjednica Udruge, poslala svoj prijedlog Gradskom vijeću Mostara, koje je ranije pozvalo sve zainteresirane građane Grada Mostara da dostave prijedloge za izradu Programa rada Gradskog vijeća. Iako su poslali sve u roku, kaže, na svoj mail nisu dobili odgovor, pa ni o primitku e-maila.

''Kao predstavnici Udruge 'Za pristupačni Mostar', koja se bavi problematikom prostorne pristupačnosti osoba s poteškoćama u kretanju, ovim putem se javljamo na Vaš poziv (Broj: 01-04-7/21-II; Mostar, 25.02.2021. godine), kako bismo Vam iznijeli naš konkretan prijedlog. Naš prijedlog se odnosi na rješavanje problema pristupačnosti srednjih škola, kako bi učenici s poteškoćama u kretanju mogli izabrati srednju školu koju žele pohađati, prema vlastitim interesima i sklonostima, a ne prema drugim kriterijima, točnije - da ne ovise o tome jesu li prilazi srednjim školama, ulazi u srednje škole i sanitarni čvorovi prilagođeni za njihov nesmetan ulazak i normalno funkcioniranje. Cilj je da sve srednje škole u Mostaru osiguraju uvjete za nesmetan samostalni razvoj i kretanje mladih osoba s invaliditetom, kako bi se tijekom školovanja mogle profesionalno profilirati, a da pri tome budu samostalne i da grade kvalitetan i uspješan život'', navedeno je dopisu.

Samo jedna škola

Kako je navedeno, prema podacima s kojima raspolaže udruga, jedino je srednja ekonomska škola Joze Martinovića u Mostaru djelomično omogućila pristupačan prilaz i ulaz na prizemlju zgrade.

''Osim neriješenog problema pristupačnosti srednjim školama, učenicima s invaliditetom je otežan, a često i onemogućen odlazak na praktične dijelove nastave, koji su obvezni sastavni dio odgojno-obrazovnog plana i programa u mnogim srednjim školama. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem angažmanu da se ovi problemi uspješno, brzo i efikasno implementiraju u program rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2021. godinu'', navodi se.

Dodali su kako je njihova vizija da se uvjeti prilagode svim osobama, umjesto da se osobe s invaliditetom moraju prilagođavati uvjetima.

Podsjetimo, ranije su nam čitatelji pisali da se zainteresiranim građanima e-mailovi vraćaju neisporučeni jer je pristigla pošta primatelja Gradskog vijeća puna.

Iz Gradskog vijeća Grada Mostara za Bljesak.info su rekli kako je stiglo na stotine mailova, a u praksi im nije bilo odgovaranje, ali su svi mailovi proslijeđeni dalje na postupanje.

Traže se informacije

S druge strane, vijećnici su već zatražili informacije o pristupačnosti škola i predškolskih ustanova u Gradu.

''Mi smo već u Gradskom vijeću zatražili informacije o pristupačnosti škola, ali i predškolskih ustanova, i to ne samo pristupačnosti u smislu samog prilaza i ulaska u školu nego i pristupačnosti svih kabineta i stručnog osoblja, odnosno asistenata. Neke informacije još uvijek čekamo, ali ono što smo do sada mogli vidjeti je da je situacija nezavidna i da se Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a nije uključilo na primjeren način u ovu tematiku'', rekla je za Bljesak.info vijećnica HRS-a u Gradskom vijeću Vesna Šunjić.

Šunjić kaže da će se o (ne)pristupačnosti pričati još dugo.

''Mi smo predložili da se u Program rada Gradskog Vijeća uvrsti i izvještaj o pristupačnosti gradskih institucija osobama s invaliditetom što je uvaženo i planirano za treće tromjesečje, tako da će sasvim sigurno o (ne)pristupačnosti pričati još dugo. Jedno od pitanja vrlo brzo će biti informacija o broji osoba s invaliditetom koje su zaposlene u Gradu Mostaru, kao i poduzećima i ustanovama Grada'', kaže nam Šunjić.

Problem nepristupačnosti škola i kabineta za odvijanje nastave se mora riješiti dugoročno.

Cijeli grad nepristupačan

''Kratkoročno rješenje bilo bi svakako u izmještanju kabineta u prizemlje i osiguranje prilagođenog toaleta, ali dugoročno se mora planirati osiguranje pristupačnosti svih katova i svih kabineta za sve osobe s invaliditetom, učenike, roditelje i nastavnike'', kaže Šunjić.

Svi smo svjedoci da je cijeli grad nepristupačan, jer građani često parkiraju na nogostupe, nema svaki pješački prijelaz pristup za osobe s teškoćama u kretanju… A Šunjić kaže da se parkiranje po nogostupima treba kazniti najvišim novčanim kaznama, bez izuzetka.

''Iako Mostar ima ogroman problem s parking mjestima jednostavno nema opravdanja za parkiranje po nogostupima. Roditelji s malom djecom nerijetko su prisiljeni voziti kolica po ulici radi onih koji se bahato parkiraju gdje požele. Pješački prijelazi su uglavnom neprilagođeni osobama s invaliditetom. Nedavno smo imali primjer saniranja pješačkog ispred Hotel Ere gdje se uopće nije razmišljalo o osobama s invaliditetom, roditeljima s malom djecom, ali ni o biciklistima'', kaže Šunjić, napominjući da svi budući radovi u Mostaru trebaju osiguravati slobodne prilaze za sva kolica i bicikliste, a svakako treba planirati uklanjanje arhitektonskih barijera po gradu i u gradskim institucijama.

Na nogostup više nitko neće moći parkirati

''Kad ste osoba s invaliditetom onda vam je i kućni prag poput planine. Danas jedna zdrava i mlada osoba u naponu snage nema nikakvu šansu da se samostalno u invalidskim kolicima provoza po gradu i nešto obavi'', rekla je.

I Boška Ćavar, zastupnica Naše stranke u Gradskom vijeću, dijeli mišljenje sa zastupnicom Šunjić, te ona osobno i njena stranka žele pomoći da se počnu rješavati problemi nepristupačnosti.

Budući da je sjednica Gradskog vijeća u utorak, Ćavar je kazala kako će postaviti Vijećničko pitanje o načinju rješavanja ovih problema.

''Program održavanja komunalne infrastrukture će biti već na idućoj sjednici, a donijet će se i odluka o parkiranju i zaustavljanju u Gradu Mostaru, što znači da na nogostup više nitko neće moći parkirati'', kaže Ćavar za Bljesak.info.

Za sada, kaže u Planu rada Gradskog vijeća tematska sjednica nije zakazana do trećeg kvartala.

''Prilazak školama i objektima gdje učenici obavljaju praksu se mora rješavati po uzoru na razvijene zemlje, a ne kao što je Zavod za zapošljavanje izradio pristup osobama s invaliditetom'', kazala je Ćavar.

Sve mora biti predviđeno

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina za naš portal je rekla kako osobama s teškoćama u kretanju mora biti osiguran prilaz svim institucijama, počevši od osnovnih i srednjih škola.

''Čim na kolegiju dobijemo dopis, a vjerojatno će biti proslijeđen i od strane stručne službe Gradskog vijeća, mi ćemo se očitovati po tom pitanju, odnosno vidjeti što Grad Mostar može poduzeti. Svi smo na fonu da se takvim osobama mora osigurati pristup svim ustanovama i institucijama pogotovo obrazovnim, koje svakodnevno pohađaju'', kaže Komadina.

Dodala je da će Grad Mostar zasigurno nakon te informacije i prezentiranja na Gradskom vijeću donijeti određen zaključak, u kojem smjeru će se ići vezano za uklanjanje svih arhitektonskih barijera i mogućnosti neometanog pristupa odnosno prilazu osobama s invaliditetom, kako onima koji su u kolicima tako i onima koji imaju poteškoća u hodanju.

''Inicijativa koja može odmah ići od nas, a vezano za sve one predmete odnosno zahtjeve za izdavanje odobrenja za gradnju koji idu prema Odjelu za urbanizam i građenje, ići će u tom smjeru da se u projektu mora predvidjeti i prilaz za osobe s teškoćama u kretanju (Bilo da se radi prilazu zgradi ili prilazima na pješačkom prijelazu). Jednostavno mora sve biti predviđeno kako ne bi imali ovakvih problema na terenu, ali i životu ovakvih osoba'', kaže Komadina, koja nam je na upit kako riješiti postojeće barijere i neadekvatne prilaze rekla kako ovlaštene kuće moraju uraditi projekt kako se to može riješiti, pa tek onda se može konkretno reagirati.

 
Kopirati
Drag cursor here to close