Analiza u tijeku

Još uvijek se ne zna kako će se sanirati pukotina na mostu Počitelj

Kako se čini, još uvijek nije odlučeno na koji način će se sanirati pukotina na mostu Počitelj
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 10. 2023. u 16:11 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U toku je analiza dostavljenih rješenja kako bi se izradila adekvatna rješenja za otklanjanje predmetnog nedostatka'', odgovoreno je za Bljesak.info iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH na upit o saniranju oštećenja, odnosno pukotine na mostu Počitelj na Koridoru 5C.

Pukotina na mostu Počitelj nastala je kolovozu, no kao što se može vidjeti iz odgovora Autocesta, još nije odlučeno rješenje za sanaciju.

Mediji su ranije objavili kako se spremaju kaznene prijave jer je nakon skeniranja čeličnih užadi za sprezanje konstrukcije utvrđeno da položaj kablova odstupa od projekta, ovisno o položaju u mostu, od 30 do 60 centimetara.

Ovaj most je visok više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar, što ga čini jednim od najviših u regiji i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C. On je kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u bliskoj budućnosti može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim, došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene.

Iako se očekivalo da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja, odgovor kada će gradnja mosta biti potpuno završena nismo dobili.

Rok za završetak radova na mostu Počitelj istekao je 29, kolovoza. Tada je za BHRT Denis Lasić v.d direktor Autocesta FBiH kazao kako je u tijeku sanacija, te da most nije ugrožen ali kašnjenja ima.

''Samo kašnjenje sa sobom vuče posljedice sukladno ugovoru, penali, kazne itd., sve što iz toga proizilazi uprava će poduzeti pravovremeno i uputiti izvođaču'', kazao je Lasić. Sanacija oštećenja i most trebali bi biti završeni za dva mjeseca, a rok za završetak je do sada više puta prolongiran.

''Most Počitelj ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost'', zaključeno je i poručeno sa sastanka koji su 8. kolovoza održali predstavnici 'Autocesta FBiH' i drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog kolosalnog projekta. 

Inače, izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) čiji je HERING podizvođač.

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima EU koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuju se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo - Ploče.

Kopirati
Drag cursor here to close