Greške nisu ispravljene

Jesmo li što naučili od prethodnih poplava?

Godinama su nadležne upozoravali na nelegalnu sječu šume i izgradnju mini hidrocentrala. Ono što godinama nije plavilo, sada je bilo pod vodom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2021. u 07:06 Bljesak.info
Uzroci poplava

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednje poplave ponovo su pokazale da ranije greške nisu ispravljene. Obustava sanacija i neodržavanje riječnih korita prouzrokovale su višemilijunske štete. Svjedočili su tome posebno mještani Trnova i Istočne Ilidže.

Godinama su nadležne upozoravali na nelegalnu sječu šume i izgradnju mini hidrocentrala. Ono što godinama nije plavilo, sada je bilo pod vodom, prenosi BHRT.

Put u Krupcu je potpuno odsječen, mještani godinama ne pamte ovakvo izlijevanje Željeznice. Upozoravali su na gradnju mini hidroelektrana, nezakonitu sječu šuma i sužavanje njenog korita. Sve to uzalud, nitko od nadležnih nije imao sluha.

„Kako se izgradili mini hidrocentrala vidjeli smo i sami šta se dogodilo. Korito rijeke je suženo na Krupačkim stijenama na nekih pet kvadrata taman toliko treba rijeci Željeznici za protok. Ovaj put postoji više od 100 godina", govori Vladimir Lubura iz Udruge građana "Ekološki pokret Krupac"

A onda je nastala i katastrofalna posljedica, rijeka Željeznica se izlila i u potpunosti odnijela dio puta u Krupcu i tako prekinula putnu infrastrukturu.

Iako iz Vlade RS poručuju da je u zadnje tri godine poništeno više od 60 koncesija za gradnju mini - hidrocentrala - postavlja se pitanje tko je dao dozvolu za gradnju mini centrale na Željeznici, pa i ove benzinske postaje koja je skoro nestala u poplavi? A da je na kraju šteta veća nego korist od njihove gradnje, potvrdio je i načelnik općine Trnovo.

„Ova centrala, nema veze tko je dao nama su štete veće nego što je dobit i štete sada ne možemo popraviti, možda neki ne vole ovo čuti ali tako je. Dobiti su oko 10 tisuću, a nama su sada štete višemilijunske“, objašnjava Dragomir Gagović, načelnik Općine Trnovo

Nezapamćene štete nastale su i izlijevanjem Kasindolske rijeke. Nelegalno isječeno drveće začepilo je njen protok.

Sunčica Kovačević, skupina građana "Stop izgradnji mini hidrocentrala na Kasindolskoj rijeci" ističe: „Započeta je gradnja pristupnog puta druge mini hidrocentrale na Kasindolskoj rijeci formirani su odroni koji su zatrpali sto Kasindolske rijeke pri tome je sječena šuma visoke zaštitne vrijednosti i sve je to završilo u koritu Kasindolske rijeke".

A posljedice takve nelegalne gradnje i neodržavanja korita dovele su plavljenja Osnovne škole, izlijevanja Kasindolske rijeke preko mosta pa sve do dvorišta zbog čega djeca ne idu u školu.

Dan ranije prilikom posjete poplavljenim područjima u Istočnom Sarajevu, premijer RS, Radovan Višković je najavio da će projekte uređenja korita ovih rijeka preuzeti sada Vlada RS. A one propale iz 2014. zbog okončanog postupka na Sudu nikad nitko nije ni proveo.

Kopirati
Drag cursor here to close