Zadovoljstvo

Jandroković i Li: Pelješki most simbol uspješne suradnje Hrvatske i Kine

Izraženo je zadovoljstvo intenziviranjem susreta na visokoj razini te osobito jačanjem parlamentarne suradnje, čemu dodatni poticaj daje aktualni posjet izaslanstva Svekineskog narodnog kongresa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ugostio je prvog zamjenika predsjednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Hongzhonga Lija, javlja Anadolija.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo visokom razinom odnosa, dugogodišnjim prijateljstvom i suradnjom na pitanjima od obostranog interesa, istaknuta je važnost uzajamnog poštovanja, solidarnosti i razumijevanja međusobnih razvojnih puteva, kao i da na takvim temeljima dvije države mogu graditi buduću političku i gospodarsku suradnju, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Zadovoljstvo

''Izraženo je zadovoljstvo intenziviranjem susreta na visokoj razini te osobito jačanjem parlamentarne suradnje, čemu dodatni poticaj daje aktualni posjet izaslanstva Svekineskog narodnog kongresa. Jandroković je predložio da se u budućnosti održe sastanci čelnih ljudi dvaju parlamenata te međusobnih skupina prijateljstva u dvama parlamentima, a pozvao je i na tješnju interakciju parlamentarnih tijela zaduženih za vanjsku politiku i međunarodne odnose'', navodi se u priopćenju.

Kao poseban simbol uspješne hrvatsko-kineske suradnje i strateški važan infrastrukturni projekt, obostrano je istaknut Pelješki most. Podsjetivši na kinesku investiciju u Vjetroelektranu Senj, Li je kazao da međusobno povjerenje između dviju država dodatno jača kroz takve i slične gospodarske projekte. Izrazivši nadu da će konkretna praktična suradnja jačati i u budućnosti, istaknuo je kako tomu mogu doprinijeti i konkretna poslovna i institucionalna iskustva različitih zastupnika Svekineskog narodnog kongresa, navodi se.

Jačanje veza

Prepoznata je važnost jačanja prometnih i gospodarskih veza između dviju zemalja, te iznimno povoljan geografski položaj Hrvatske, kao temelj buduće konkretnije suradnje, a među područjima potencijalnog daljnjeg jačanja suradnje spomenute su nove tehnologije, kultura i sport, priopćeno je.

Izrazivši zadovoljstvo postpandemijskim porastom posjeta kineskih turista Hrvatskoj, predsjednik Sabora naglasio je kako su turistički kontakti iznimno važan dio boljeg međusobnoga razumijevanja.

Sugovornici su naglasili važnost stalne komunikacije i potrebu povezivanja među državama, narodima i civilizacijama, te iznimnu vrijednost međusobnog dijaloga. Jandroković je završno istaknuo kako budućim naraštajima moramo ostaviti svijet mira, suradnje i razumijevanja, a ne onaj ratova, razaranja i destrukcije, navodi u priopćenju Hrvatski sabor.

Kopirati
Drag cursor here to close