Stigla donacija

Jablanica: Dom za stare i iznemogle osobe proširuje kapacitete

Povodu potpisivanja početka projekta savjetnica za lokalnu upravu Gačanović-Tutnjević rekla je kako je donacija plod odlične suradnje Općine i UNDP-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2019. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Jablanica / Potpisivanje sporazuma u Jablanici

Dom za stare i iznemogle osobe Jablanica uskoro proširuje svoj smještajni kapacitet.

Naime, u petak je u toj općini potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta UNDP-a i Općine Jablanica, čime će se donirati sredstava za realizaciju radova, a sporazum su potpisale savjetnica za lokalnu upravu UNDP-ija, Amela Gačanović-Tutnjević, direktorica JU Dom za stara i iznemogla lica Elma Zahirović te u ime Općine Jablanica, načelnik Salem Dedić.

Ova donacija, rezultat je značajnog priznanja i  nagrade za najbolji sustav integriranog razvoja u BiH u 2018. godini Općini Jablanica od strane Projekta integralnog lokanog razvoja (ILDP), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i suradnju i tom prilikom dodijeljene nagrade-granta Općini Jablanica u ukupnom iznosu od 70.000 USD, priopćeno je iz Općine.

Povodu potpisivanja početka projekta savjetnica za lokalnu upravu Gačanović-Tutnjević rekla je kako je donacija plod odlične suradnje Općine i UNDP-a.

''Danas smo potpisali ugovor o implementaciji projekta kojim će se proširiti kapaciteti Doma za stara i iznemogla lica. Radi se o svojevrsnoj nagradi koju je opština Jablanica dobila od strane UNDP-ija u Projektu integralnog lokanog razvoja (ILDP) kao najuspješnija u provođenju procesa za upravljanje lokalnim razvojem. Sa Općinom Jablanica sarađujemo od 2013. godine kada smo napravili prvu strategiju lokalnog razvoja pa evo sve do danas. Saradnja je izvrsna i ja se nadam da će se tako nastaviti i u budućnosti'', rekla je.

Planirana je izgradnja još 20 smještajnih jedinica.

''Trenutni kapacitet Doma je 30 smještajnih jedinica, a ovim projektom planirana je izgradnja prizemnog dijela sa 20 novih smještajnih jedinica što je izuzetno značajno, jer je svaki dan sve veći broj zahtjeva  za smještaj novih korisnika. Realizacija ovog projekta je jako važna kako sa ekonomskog, tako i sa  socijalnog aspekta'', rekla je direktorica Doma za stare i iznemogle osobe, Elma Zahirović.

Načelnik Dedić rekao je kako je već od početka djelovanja Doma, iskazana potreba za dodatnim kapacitetom.

''Od samog početka rada Doma, od 2005. godine, bile su procjene da ćemo jednog dana trebati povećati smještajne kapacitete jer stalno imamo listu čekanja. Glavni izvedbeni projekta je napravljen prije 10-ak godina i stalno smo aplicirali kod raznih donatora, veleposlanstava i ministarstava i zadovoljstvo mi je kazati da su predstavnici UNDP-ija prepoznali nas  kao jednu malu lokalnu zajednicu i nagradili nas sa 70.000 USD'', rekao je.

Finale ovih aktivnosti, tvrdi on, je potpisivanje Sporazuma kojim smo od danas u mogućnosti da pokrenemo tendersku proceduru.

Vrijednost čitavog projekta je oko 400.000 KM, a u prvoj fazi bit će uloženo oko 300.000 KM za radove, rekao je. Iz proračuna općine za ovu godinu bit će izdvojeno 140.000 KM. Načelnik se nada da kompletan projekt neće trajati duže od godinu dana.

Kopirati
Drag cursor here to close