Federalni novac

Izgradnja u Mostaru: Osam milijuna bazenu, dva kazalištu

Sredstva planirana ovim kapitalnim transferima će se prenositi sukcesivno na račun implementatora odobrenog projekta u najmanje tri tranše.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 03. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Mostaru usvojila dva programa utroška sredstava koja su planirana su u okviru kapitalnog transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Prvi je namijenjen za izgradnju bazena u Mostaru u iznosu od 8.000.000 KM, a provodi ga Direkcija za izgradnju KSC u Mostaru. Od ovoga iznosa za troškove uređenja zemljišta planirano je 200.000 KM, za troškove revizije Idejnog rješenja 30.000 KM, za tehnički tim i usluge nadzora izgradnje 233.800 KM, te za usluge izvođača radova 7.536.200 KM.

Drugim kapitalnim transferom planiran je iznos od 2.000.000 KM u svrhu izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, a koju provodi Hrvatsko narodno kazalište Mostar.

Od ovog iznosa za građevinske radove planirano je 1.880.000 KM, a za usluge koje podrazumijevaju troškove konzultantskih poslova, stručno-tehnički nadzor radova, te potrebnih suglasnosti i dokumentacije planiran je iznos od 120.000 KM.

Sredstva planirana ovim kapitalnim transferima će se prenositi sukcesivno na račun implementatora odobrenog projekta u najmanje tri tranše.

''Prva tranša od maksimalno 20 posto će se uplatiti nakon što implementator dostavi zahtjev sa predračunom za izvođenje radova i usluga, a svaka sljedeća nakon što implementator dostavi zahtjev za uplatu i dokaze o realizaciji prethodne tranše'', priopćila je Vlada Federacije te navela kako će Federalno ministarstvo kulture i sporta s implementatorom potpisati poseban ugovor za svaku tranšu u kojem će se definirati namjena sredstava, te vršiti kontrolu njihovog namjenskog utroška.

Vlada Federacije BiH objavila je kako je programom tekućih transfera namijenjenih kulturi, sportu i mladima planiran je iznos od 6.550.000 KM.

Od ovog iznosa u okviru transfera za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa za provođenje pet programa namijenjeno je 720.000 KM, dok su za kulturu od značaja za Federaciju BiH sa 1.480.000 KM obuhvaćena tri programa, a 950.000 KM je planirano za dva programa institucijama znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, izgradnja bazena u Mostaru najavljena je tijekom predizborne kampanje kad su se gradski dužnosnici fotografirali na lokaciji budućeg bazena.

Poslije toga uslijedile su brojne kritike da je sve bila predizborna šminka da bi se iz Grada sve pravdalo kako je u tijeku procedura s dokumentacijom. Uz to, projekt za kojeg je raspisan natječaj je predstavljen čak godinu dana ranije što je također naišlo na kritike.

S druge strane, izgradnju mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta na koju se godinama čeka prate tvrdnje predsjedatelja mostarskog Gradskog vijeća, Salema Marića, da se gradi na oduzetoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close