Umjesto 45 dana...

Iz Grada objasnili – Zašto još uvijek traju radovi na rekonstrukciji ceste u Rodoču

No, kako to kod nas obično biva, planovi i realnost se u konačnici ne poklapaju, pa se radovi, na spomenutoj dionici, odvijaju i dan danas.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 12. 2023. u 10:49 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija iznimno prometne ceste u mostarskom naselju Rodoč, dionica Čekrk – odvajanje za Aluminij, prva faza, započelo je 22. veljače 2023. i po prvotnom planu radovi su trebali trajati 45 dana. No, kako to kod nas obično biva, planovi i realnost se u konačnici ne poklapaju, pa se radovi, na spomenutoj dionici, odvijaju i dan danas.

Iz Grada Mostara objašnjavaju kako su radovi u proteklom razdoblju bili vrlo otežani i usporeni, zbog loših vremenskih uvjeta i stalnog pritiska prometa, koji se ne može zatvoriti, jer se radi o poslovnoj zoni, a posebno zbog pojave nepredviđenih radova, koji nisu bili predmet potpisanog ugovora, ali su uvjet uspješne realizacije potpisanog ugovora.

Radovi koji nisu bili obuhvaćeni

''Projektnom dokumentacijom i potpisanim ugovorom nisu bili obuhvaćeni radovi na zamjeni postojeće azbest cementne vodovodne cijevi ɸ400, niti je obuhvaćena izgradnja nove fekalne kanalizacije za poslovne objekte uz novu prometnicu, što se nakon opravdanog zahtjeva JP VODOVOD Mostar, moralo prihvatiti. Izgradnja navedenih komunalnih instalacija prije rekonstrukcije prometnice, nema alternativu, jer bi naknadna izgradnja komunalne infrastrukture ugrozila kvalitetu novo izgrađene prometnice i znatno povećala troškove koštanja projekta. JP VODOVOD Mostar je preuzelo izvođenje radova na zamjeni vodovodne cijevi ɸ400 i zamjeni sekundarnog cjevovoda ɸ160, kao i izradi novih priključaka, a sve uz asistenciju i pomoć izvođača radova oko iskopa i zatrpavanja rovova, izgradnji novih vodovodnih komora i potrebnih poprečnih prekopa nove prometnice. Za vrijeme izvođenja navedenih radova, morala se osigurati neprekidna opskrba pitkom vodom svih poslovnih objekata, što je također usporavalo i otežavalo izvođenje radova'', naveli su za Bljesak.info iz Služba za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostara.

Ističu kako izvođač radova KTM Brina doo Posušje & Građevinar d.o.o. Mostar, uz ugovorene radove na oborinskoj kanalizaciji, izvodi i radove na izgradnji nove fekalne kanalizacije, uz nadzor i asistenciju nadležnog poduzeća JP VODOVOD Mostar.

''Kako su projekti novog vodovoda i nove fekalne kanalizacije zasebni sustavi, bilo je potrebno usuglasiti projektnu dokumentaciju, kako bi se riješile sve trase i ukrštanja, novo projektiranih i postojećih instalacija, na način da se sve instalacije po mogućnosti izmjeste van kolovoznih traka, što je zahtijevalo dosta vremena za pripremu i izmjene projektnog rješenja, izradu specifikacija materijala i njegovu nabavu, te konačnu ugradnju. Obzirom da se prometnica širi na tri kolovozne trake, postojeće instalacije Elektrodistribucije, HT Eroneta, BH Telekoma i Telemacha su se morale izmjestiti izvan trupa prometnice. Ove radove su morali izvesti vlasnici ovih instalacije jer iste nisu u vlasništvu Grada Mostara'', navode.

Objašnjavaju kako zbog svega navedenog, Izvođač radova ne može poštovati ugovorene rokove, ograničen je navedenim uvjetima, koji ne dozvoljavaju razvijanje radova planiranom dinamikom, već izvodi radove po pojedinim manjim pozicijama, usporeno i otežano, uvjetovan završetkom prethodnih radova, od strane JP Vodovod, Elektrodistribucije, HT Eronet, BH Telekom, Telemach… što je poseban problem, od samog početaka radova do danas jer se prometnica širi na tri kolovozne trake i postojećih instalacije se izmještaju van trupa ceste, uz uvjet pružanja kontinuiranih usluga potrošačima.

Nezadovoljni i poduzetnici

Svoje nezadovoljstvo, uz mještane koji su primorani koristiti ovu dionicu puta iskazali su i iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine, obzirom da se radi o poslovnoj zoni, te s evelik broj kompanija nalazi u smom epicentru ovih radova.

''Koliko je dana između kraja veljače i listopada, nije teško izračunati, ali zasigurno je to znatno više od predviđenih 45 dana. Iako rekonstrukcija ove važne ceste u konačnici može donijeti velike koristi poslovnim subjektima, smatramo kako je u proteklih sedam mjeseci većini kompanija na ovom području iznimno otežano poslovanje, trgovinama i pružateljima usluga značajno je opao promet, a o svakodnevnoj opasnosti da vozila budu oštećena, da se i ne govori'', naveli su iz ove Asocijacije te pozvali, još ljetos, u vrijeme nesnosnih vrućina, da se ovi radovi ubrzaju i okončaju 'prije sezona jesenjih kiša, pogotovo prije prvih zimskih dana'.

Po novom prihvaćenom dinamičkom planu, kako su za Bljesak.info rekli iz Služba za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostara završetak radova se planira do kraja veljače 2024. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close