Mostar

Inicijativa Kuti: Ostaje nam podnošenje kaznenih prijava županijskom i federalnom Tužiteljstvu

Poručili da neće odustati od svoje borbe.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 04. 2023. u 12:57 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovih dana ćemo prema Ministarstvu građenja poslati urgenciju kako bismo dobili konačni odgovor nakon čega nam konačno ostaje podnošenje kaznenih prijava županijskom i federalnom Tužiteljstvu zbog ne postupanja upravnih organa po presudi'', poručili su na današnjoj press konferenciji u Mostaru iz Inicijative Kuti.

Predstavnici Građanske inicijative „Kuti“ su danas u Mostaru održali press konferenciju na kojoj su informirali javnost o trenutnim aktivnostima koje poduzimaju kako bi spriječili otvaranje kamenoloma na lokalitetu Zukulja, a sve u skladu s presudom Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je poništeno Rješenje o okolinskoj dozvoli.

Ponovljeni zahtjev

Kako navode Federalno ministarstvo je u ožujku ove godine na svojim stranicama objavilo poziv na javni uvid u ponovljeni zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. Ističu, dokumentacija objavljena na stranici FMOIT razlikuje se od dokumentacije u spisu na Javnom uvidu, također radi se o starom Zahtjevu koji je investitor priložio kada je podnosio zahtjev za okolinsku dozvolu, a koja je u međuvremenu poništena; te da je priložena urbanistička Saglasnost odavno istekla itd.

''Dva puta smo imali sastanak u Federalnim ministarstvom okoliša i na kraju smo u pisanoj formuli predali službene komentare na podneseni zahtjev. Uočili smo da se radi o starom zahtjevu koji je investitor priložio kada je podnosio zahtjev za okolišnu dozvolu čije je rješenje o izdavanju poništeno. Sporna je i dokumentacija priložena za zahtjev'', objašnjavaju.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija u Mostaru Udruženja Kuti.

Ističu, problem je što se dokumentacija objavljena na stranici razlikuje od one koju je investitor donio na uvid.

Inicijativa upozorava i na udaljenost kamenoloma od kuća te da se to pokušava malo minimalizirati.

''Kad smo bili na uvidu u Federalnom ministarstvu okoliša obavješteni smo o navodima investitora da kamenolom jeste udaljen od kuća 130 metara, ali kako to nije eksploatacijsko polje. Pokušava se to sada malo minimalizirati  da bi pokazali kao da je udaljenost veća, da je udaljenost ok kuća 260 metara'', naveli su.

Problem s minama

Također su objasnili i situaciju s miniranim područje.

''investitor je posljednju okolinsku dozvolu dobio koja je poništena dobio samo na osnovu jednog dokumenta, tj. stručnog mišljenja. A prije toga njihov je ured postavio znakove mina koje i dan danas tu stoje. To ukazuje na još uvijek neriješeno pitanje vezano za neeksplodirana sredstva. Trenutno nema nikakve aktivnosti vezano za ovo'', kazali su

Nakon uloženih komentara i primjedbi, navode, Federalno je ministarstvo okoliša bez ikakve najave sa svoje službene stranice povuklo objavljeni zahtjev za dozvolu okolišne dozvole.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija u Mostaru Udruženja Kuti.

''Mi smo tražili od njih očitovanje, zvali smo ih telefonom rekli su dobit ćemo odgovor, međutim do danas ništa nismo dobili'', kazali su.

Mostarski vijećnici, ističu iz Inicijative, posjetili su kamenolom i uvjerili se u istinitost njihovih tvrdnji te su također tom prilikom dobili neka obećanja koja još uvijek čekaju da se ispune.

Na kraju su nadležnima poručili da neće odustati od svoje borbe.

Podsjetimo, Gradsko vijeće grada Mostara zaključkom se obvezalo na izmjenu i dopunu prostornog plana Mostara u slučaju da sudski spor oko dozvole izdane od strane federalnog ministarstva okoliša i turizma bude riješeno u našu korist.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija u Mostaru Udruženja Kuti.

Kako je Županijski sud u Sarajevu uvažio njihovu tužbu odmah nakon izrečen presude podnijeli su Gradskom vijeću grada Mostara zahtjev za postupanjem po usvojenom zaključku.

Zaštita interesa građana

''Predsjedavajući Gradskog vijeća nam je odgovorio kako Gradsko vijeće neće pristupiti realizaciji Zaključka sve dok upravni spor ne bude u potpunosti završen, smatrajući da će isti biti priveden kraju tek po završetku upravnog postupka pred organom uprave. Ipak, mi smatramo kako je sudski spor završen presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je isti donio presudu na koju tuženi nema pravo žalbe. Dakle ne vidimo opravdan razlog da Gradsko vijeće ne postupi po usvojenom Zaključku o brisanju kamenoloma iz Prostornog plana'', navode građani.

Obratili su se i na adrese još nekoliko institucija koje su u procesu ishodovanja okolišne dozvole koje su po svojoj nadležnosti izdale ostalu dokumentaciju. I od njih zatražili da tu dokumentaciju preispitaju imajući u vidu nove okolnosti vezane za tu presudu i proglase ju nevažećom.

U konačnici građani su još jednom pozvali Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Kantonalno Ministarstvo građenja i prostornog planiranja te Kantonalno ministarstvo privrede da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i kao prioritet u svom postupanju stave zaštitu građana Kuta od negativnih uticaja kamenoloma. Također, pozivaju i Gradsko vijeća Grada Mostara na čelu sa Salemom Marićem i gradonačelnikom Mariom Kordićem, da iskoriste svoje ovlasti i Odluku o postupanju po Zaključku stave na dnevni red jedne od narednih sjednica Gradskog vijeća. Zaštitite interese građana.

Kopirati
Drag cursor here to close