Trgovska gora

Ima li BiH adekvatan odgovor na izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada?

Bosna i Hercegovina će tražiti ravnopravno sudjelovanje svojih stručnjaka u istraživanjima za Studiju utjecaja na životnu sredinu, koje Hrvatska već pola godine izvodi na lokaciji Čerkezovac-Trgovska gora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2021. u 08:24 Bljesak.info
Trgovska gora - BiH kasni sa odgovorima prema Hrvatskoj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ne odustaje od namjere da radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Čerkezovac, na Trgovskoj gori, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Sastanak koordinacijskog tima Bosne i Hercegovine za problem Trgovske gore trebao bi biti održan u srijedu, kada će se tražiti informacija od našeg stručnog tima koji je prošli tjedan u Zagrebu održao sastanak s predstavnicima Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško“.

Bosna i Hercegovina će tražiti ravnopravno sudjelovanje svojih stručnjaka u istraživanjima za Studiju utjecaja na životnu sredinu, koje Hrvatska već pola godine izvodi na lokaciji Čerkezovac-Trgovska gora, uz samu granicu i uz prirodno zaštićeno bh. područje. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je hitno uključivanje Ministarstva vanjskih poslova u zajedničkom istupanju prema Hrvatskoj.

Hrvatska ne namjerava odustat

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je: “Ukoliko mi, naš ekspertski tim, iskaže bilo kakvu sumnju odmah ću tražiti sastanak s ministrom Ćorićem kako bi se otklonile sve dileme i kako bi mi ravnopravno sa hrvatskim stručnjacima sudjelovali i mogli ući u istraživanja.”

Članovi bh. ekspertskog tima nakon sastanka s kolegama u Zagrebu poručuju kako je izvjesno da Hrvatska ne namjerava odustati od Trgovske gore.

“Vidimo da su već raspisani javni natječaji, neke aktivnosti se već izvode na samoj lokaciji. Važno je da mi sudjelujemo u tome kako bi u svakom trenutku imali informaciju o bilo kakvim ispitivanjima koja se budu radila za studiju utjecaja na okoliš”, kazao je Emir Dizdarević, član Ekspertskog tima BiH za rješavanje problema Trgovske gore

Da je Studija utjecaja na životnu sredinu i ključni dokument godinama upozoravaju u ekološkim udruženjima. Ono što smatraju najvećim problemom je što Bosna i Hercegovina nema spremne pravne korake, bez obzira što je evidentno, kako navode, da ova lokacija po svim parametrima ne smije biti mjesto gdje će se odlagati nuklearni otpad.

Mario Crnković, Udruga “Green team“, Novi Grad ističe: “Bosna i Hercegovina nema definirane pravne korake u slučaju Trgovske gore. Evo, sjedim dva kilometra od te lokacije i to se tiče svih nas. Hrvatska je prije 6 mjeseci već krenula u istraživanja, imaju još 12-13 mjeseci, a mi nemamo pravni odgovor na takvo nešto”.

BihH već zakasnila

U općini Novi Grad smatraju da je Bosna i Hercegovina kao država već prilično zakasnila, jer se većina dokumentacije o aktivnostima iz Hrvatske dobivala neformalnim i neslužbenim putem.

“Sve mi se čini da je ovo blizu one situacije kada je to već svršen čin i kada smo mi kao ozbiljna država već dobro zakasnili u svim ovim aktivnostima koje su trebale uslijediti puno ranije'', mišljenja je Miroslav Drljača, načelnik Općine Novi Grad

Na sastanku u Zagrebu prošli tjedan rečeno je da je neophodno da Ministarstvo vanjskih poslova BiH pošalje službeni zahtjev za sudjelovanje bh. eksperata u daljim istraživanjima na Trgovskoj gori. Međutim, u odgovoru koji je dobiven iz ovog ministarstva navedeno je kako su oni uključeni u ovu problematiku, ali da je ovo pitanje, ipak, u direktnoj nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close