Gradiška - Okučani

Hrvatska izabrala izvođača radova za granični prijelaz kod Gradiške

Očekuje se da bi radovi mogli biti završeni tijekom ljeta naredne godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 08. 2023. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija Hrvatske odabralo je izvođača radova na novom graničnom prijelazu koji će se nalaziti na brzoj cesti Gradiška - Okučani, a koji je u izgradnji, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu financija te zemlje, radovi završetka izgradnje graničnog prelaza će biti u skladu s dinamikom izgradnje pristupnih prometnica čija je izgradnja u nadležnosti "Hrvatskih cesta".

Radovi gotovi tijekom ljeta iduće godine?

Iz ovog odgovora bi se moglo zaključiti da će radovi biti završeni tijekom ljeta naredne godine, jer su iz "Hrvatskih cesta" i "Integral inženjeringa", izvođača radova na ovoj cesti, nedavno priopćili da će oni svoj dio posla završiti tijekom ljeta.

"Nakon provedenog postupka javnog nadmetanja i evaluacije pristiglih ponuda, donesena je odluka o odabiru izvođača radova. Trenutno je pokrenut postupak sklapanja ugovora o izgradnji novog graničnog prijelaza na koridoru brze ceste Okučani - granica BiH, a nakon toga planirano je uvođenje izvođača u radove", precizirali su nam u odgovoru Ministarstva financija Hrvatske.

Na dodatno pitanje tko je izvođač i kada bi radovi mogli početi, naglasili su da će te odgovore moći dati nakon postupka potpisivanja Ugovora o izvođenju radova i uvođenju izvođača u radove.

Na gradilištu budućeg graničnog prijelaza "Integral inženjering" izvodi zemljane radove i priprema podlogu na kojoj će onda biti izgrađen prijelaz. U "Integral inženjeringu" su prilikom posjete gradilištu novinarima istaknuli da svi radovi idu po planu. Rok za izgradnju graničnog prijelaza je 12 mjeseci, ali se vjeruje da bi ovi radovi mogli biti završeni i brže. Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta prošle godine tijekom nekoliko mjeseci i nemogućnosti "Integral inženjeringa" da dovozi materijal preko novoizgrađenog mosta na Savi došlo je do pomjeranja konačnog roka izgradnje s kraja veljače 2024. godine do ljeta iste godine.

Puštanje u promet

Prije godinu dana su u Ministarstvu financija Hrvatske istaknuli da će oni svoj posao završiti na vrijeme, odnosno da neće biti kašnjenja u puštanju u promet pomenute dionice.

Sve dozvole su pribavili na vrijeme i istakli da su završili sve formalnosti u vezi s pripremom za izgradnju.

"Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je i lokacijsku dozvolu za građenje objekata visokogradnje za rad graničnih službi što će biti smješteni na predmetnom platou koji se upravo gradi. Osnovom lokacijske dozvole za objekte visokogradnje Ministarstvo financija sprovodi aktivnosti u svrhu ishođenja građevinske dozvole kako bi, čim izvođač 'Hrvatskih cesta' izgradi plato graničnog prijelaza, na njemu mogla početi izgradnja i svih ostalih potrebnih sadržaja: zatvorenog prostora i opreme za obavljanje kontrole prometa granicom", naglasili su nam u odgovoru prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close