Odluka pred vijećnicima

Hoće li Mostar zatvoriti svoje kolektivne centre?

Ovom odlukom određuje se zatvaranje kolektivnog centra naselje Salakovac u Mostaru koji je služio u svrhu osiguranja stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba...
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o zatvaranju kolektivnih centara na području Grada Mostara naći će se na dnevnom redu sljedeće Gradske sjednice.

Naime, ovom odlukom određuje se zatvaranje kolektivnog centra naselje Salakovac u Mostaru koji je služio u svrhu osiguranja stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba, interno raseljenih i drugih korisnika kolektivnih vidova smještaja čije je zatvaranje predviđeno u sklopu projekta CEB II. Postojeći objekti kao i zemljište se predaju JP Elektroprivreda BiH, Hidroelektrane na Neretvi, vlasniku, u posjed i na nesmetano korištenje.

Ovom odlukom određuje se zatvaranje kolektivnog centra Žuta Kuća u Mostaru koji se nalazi u sklopu Kampusa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, a koji je služio u svrhu osiguranja stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba, interno raseljenih i drugih korisnika kolektivnih vidova smještaja čije je zatvaranje predviđeno u sklopu projekta CEB II. Postojeći kolektivni centar koji se nalazi u sklopu Kampusa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru se predaje Univerzitetu „Džemal Bijedić“ Mostar u posjed, koji će kao nositelj prava raspolaganja odrediti daljnju namjenu korištenja zgrade.

Ovom Odlukom određuje se zatvaranje kolektivnog centra Sjeverni Logor – paviljona 105, 107 i 108 – paviljona bivše JNA a koji se nalaze se u sklopu Kampusa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Isti su ranije služili u svrhu osiguranja privremenog stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba, interno raseljenih i drugih korisnika kolektivnih vidova smještaja a zatvaranje je predviđeno u sklopu projekta CEB II. Zbog lošeg stanja samih objekata predviđa se uklanjanje objekata sa ciljem onesposobljavanja ili mogućnost korištenja objekata za istu ili sličnu namjenu.

Korisnicima kolektivnih centara, kako navode iz Grada, osiguran je drugi adekvatan smještaj djelom u naselju Buffer u stanovima površine 35 m2 a djelom u novoizgrađenim stambenim zgradama kroz implementaciju Projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“ Projekat CEB II.

Kopirati
Drag cursor here to close