Zajedničke institucije

Upravnik u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac 18 godina radio na ugovoru o djelu

Nije svakidašnje, ali ne može se boriti s vjetrenjačama...
Gospodarstvo / Posao | 18. 11. 2022. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na adrese institucija na razini BiH godinama odlaze brojne kritike zbog ugovora o djelu i njihovom trajanju, a svojevrsni rekorder mogla bi biti osoba iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, koja je u takvom radnom odnosu bila punih 18 godina u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Iako zakon propisuje da poslovi koje obavlja osoba angažirana po osnovu ugovora o djelu ne mogu biti poslovi koji imaju kontinuitet niti poslovi radnog mjesta te tako angažirani ne zasnivaju radni odnos i nemaju pravo na regres, topli obrok i slično, primjeri iz prakse pokazuju da zakon mnogi veoma često ostavljaju po strani, piše Glas Srpske.

Revizorski izvještaji

Na to, u gotovo svim svojim izvještajima, ukazuju revizori, a u posljednjem su izdvojili slučaj osobe koja je čak 18 godina bila angažirana po ugovoru o djelu, da bi, nakon njegovog prekida tužila resorno ministarstvo. Ta osoba je, naime, kako je napisano i u revizorskom izvještaju ministarstva za 2021. godinu, radila po ugovoru o djelu 18 godina kao upravnik u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac i Readmisionom centru u Salakovcu.

Sud BiH je u presudama iz listopada 2020. i veljače 2021. godine utvrdio da je taj službenik bio u radnom odnosu s tuženim od siječnja 2001. do siječnja 2019. godine, odnosno da ugovori o djelu koji su zaključeni predstavljaju ugovore o radu, tako da mu je nezakonito prestao radni odnos.

Borba s vjetrenjačama

''Sud BiH je i nakon druge revizije drugostupanjske presude, presudom od 10. veljače 2022. godine potvrdio ranije navode. Naloženo je da toj osobi bude riješen radnopravni status na prvobitnom radnom mjestu ili nekom drugom u skladu sa stručnom spremom i sposobnošću'',  navedeno je u najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenju proračuna u 2021. godini na toj razini vlasti.

Sa slučajem je upoznat i aktualni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić. Za ''Glas'' kaže da su ugovori o djelu specifični kada je riječ o tom ministarstvu, a razlog su projekti na kojima rade osobe čiji poslovi nisu obuhvaćeni sistematizacijom.

Za konkretan slučaj osobe koja je 18 godina radila po ugovoru o radu ističe da to nije svakidašnje, ali i da se ne može boriti s vjetrenjačama.

''Mi smo ispoštovali odluku suda, ponuđeno mu je radno mjesto, ali ne znam konačnu odluku'', zaključio je Lučić.

Kopirati
Drag cursor here to close