Je li kasno?

Gradovi pokušavaju zadržati mlade sufinanciranjem nekretnina, biznisa...

Općine i gradovi nastoje u fokusu imati gospodarske mjere, neopterećene dnevnopolitičkim procesima, a rezultati su, unatoč brojnim izazovima i krizama, jasno vidljivi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 05. 2023. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od sufinanciranja boravka djece u vrtićima, preko besplatnih udžbenika i prijevoza pa do potpore mladim obiteljima prilikom kupnje nekretnine - brojne lokalne zajednice u BiH, koristeći ustavne i zakonske nadležnosti, već dulje provode procese kojima, korak po korak, nastoje zaustaviti demografske trendove, odnosno okrenuti ih u svoju korist, pokušavajući zadržati što veći broj ljudi, a u konačnici privući obitelji na doseljavanje.

Bez obzira na čestu političku nestabilnost, koja je odlika bosanskohercegovačkoga političkog prostora, općine i gradovi nastoje u fokusu imati gospodarske mjere, neopterećene dnevnopolitičkim procesima, a rezultati su, unatoč brojnim izazovima i krizama, jasno vidljivi.

Vidljivi rezultati

Svjesni kako je upravo ulaganje u mlade obitelji koje imaju namjeru živjeti u Čapljini važan preduvjet povećanja broja stanovnika, a samim time i jačanja ukupne demografske, ali i ekonomske slike juga Hercegovine, u ovom gradu su, zahvaljujući provedbi iznimno značajne mjere, koja se odnosi na subvencioniranje kupnje prve nekretnine mladim bračnim parovima ili mladim pojedincima od Grada, postigli iznimne rezultate.

Grad, naime, subvencionira kupnju prve stambene nekretnine sa 100 KM po četvornom metru, a o učinkovitosti te mjere dovoljno govori konstantan porast broja useljenih obitelji, ali i stalna ekspanzija stanogradnje, poglavito kada govorimo o južnim dijelovima grada.

Jedna od konkretnih i svakako značajnih mjera koje lokalna vlast u Čapljini provodi u cilju pomoći mladima je financiranje u cijelosti prijevoza učenika osnovnih i srednje škole s područja Čapljine. Vrijedi istaknuti dodjelu novčane potpore studentima s područja Čapljine namijenjene redovitim studentima državnih sveučilišta, s posebnim naglaskom na studente deficitarnih zanimanja, čime se upravo i ovom mjerom ujedno potiče razvoj istih, kao i onih socijalno ugroženih studenata.

Financiranje doktorskih studija također je jedna od mjera. Novčane potpore obiteljima s četvero i više djece s prebivalištem na prostoru Čapljine, u kojima su djeca maloljetna ili redovito pohađaju neku od obrazovnih ustanova, navedeno je kao jedna od mjera, piše Večernji list.

Posušje podržava mlade obitelji s djecom

Na zapadu Hercegovine, u općini Posušje, pokazuju kako učinkovitim mjerama općinske administracije stvari mogu krenuti nabolje, a samo u prošloj godini realiziran je niz aktivnosti kojima su, među ostalim, značajna sredstva usmjerena u potporu obiteljima s djecom. Tako su za besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području općine Posušje osigurali iznos od 582.000 KM, a za subvencioniranje javnog i privatnih vrtića 236.000 KM. Uz ostalo, realizirana je i jednokratna potpora za novorođeno treće i svako sljedeće dijete, a za što su isplaćene 33.000 KM. U kontekstu produktivnog odnosa prema žiteljima s poslovnim idejama, Općina je osigurala i poticajne mjere u poduzetništvu.

Niz mjera, uključujući i potpore za samozapošljavanje, provodi se i na prostoru općine Žepče. Načelnik Mato Zovko nedavno je za Večernji list uputio na iznimno značajan proces stambene izgradnje, koja je osobito vidljiva u Novom Žepču, a u dvije godine imali su čak 131 zahtjev za izgradnju kuća te kupnju kuća i stanova, a sve od mladih obitelji.

Samozapošljavanje

''Prije Uskrsa podijelili smo sredstva samo za izgradnju te kupnju kuća i stanova'', naglasio je Zovko. Uz stanogradnju, u ovoj općini predani su realizaciji niza mjera kojima žele povećati broj zaposlenih, sve radi stvaranja ugodnog i materijalno sigurnog mjesta za život, a Zovko nam kaže kako su i nedavno potpisali 14 ugovora za samozapošljavanje.

Svim navedenim mjerama općine i gradovi pokazuju kako su, unatoč turbulentnim vremenima i čestim krizama, nerijetko nositelji ekonomskog progresa, nastojeći, u okvirima svojih nadležnosti, realizirati procese kojima će zadržavati ljude na svojim ognjištima.

Kopirati
Drag cursor here to close