Izostavljeni iz procesa

Građanska inicijativa pita nadležne - ''Tko donosi odluke u naše ime?''

NGG Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru navodi na svom Facebook profilu da je u ponedjeljak otpočela niz sastanaka koje planira održati sa svim vijećnicima Grada Mostara
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 02. 2024. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa građana "NGG Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" je nezadovoljna jer je isključena iz procesa planiranja zbog selektivnog provođenja Zakona o lokalnoj samoupravi.

Grupa navodi na svom Facebook profilu da je u ponedjeljak otpočela niz sastanaka koje planira održati sa svim vijećnicima Grada Mostara kako bi potaknula Tematsku sjednicu o izmjenama i dopunama Prostornog plana.

Isključeni iz procesa

''Tijekom susreta sa vjećnicima SDP BiH, Armanom Zalićem (HNK), Eminom Ćorić i Sanelom Žuljevićem (GV Grada Mostara) raspravljano je o problemima građana zbog nezakonitog Prostornog plana. Grupa je naglasila da je isključena iz procesa planiranja zbog selektivnog provođenja Zakona o lokalnoj samoupravi'', navode na postu.

Zastupnik u skupštini HNŽ Arman Zalihić je obećao podržati njihovu inicijativu na Skupštini HNŽ-a da se prilikom izrade novog prostornog plana u HNŽ-u održe javne rasprave u svim mjesnim zajednicama Grada Mostara.

''Isto tako će se postaviti pitanje na federalnom parlamentu zašto se u Mostaru ne provodi zakon o lokalnoj samoupravi. Ovo dvije gradskih vijećnika će nas podržati za tematsku sjednicu'', navode.

Borba za pravo na odlučivanje

Zakon,  pojašnjavaju, garantira građanima pravo na javne rasprave u svakoj od 43 Mjesne zajednice Grada Mostara o odlukama od vitalnog značaja kao što su Prostorni plan i proračun.

''Međutim, ova obaveza nije ispoštovana, što je rezultiralo brojnim problemima za građane: Miljkovića, Kozice, Pijesaka, Gubavice, Prigrađana, Planinice i Međina. Ova neformalna grupa građana je istaknula da se ne protivi investicijama u zelenu energiju, ali da se Prostorni plan mora donijeti transparentno i uz aktivno sudjelovanje građana'', navode na svom Facebooku, a neformalna grupa građana traži odgovornost za ukinuto pravo građana na sudjelovanje.

NGG pita tko donosi odluke u njihovo ime.

''Svaki građanin ima pravo po zakonu odlučivati o svom životnom prostoru i štititi svoj interes. Naši zahtjevi su ukidanje nezakonitog Prostornog plana i izrada novog, transparentnog plana.
Plan mora biti donesen uz aktivno sudjelovanje građana i fokusiran na javni interes, a ne privatne profite. Pozivamo građane Mostara da se uključe u borbu za svoje pravo na odlučivanje i da ne dozvole nikom da to obavlja u njihovo ime, a za svoj interes'', dodaju na objavljenom postu.

Podsjetimo, kraj prosinca održana je i konferencija za medije na kojoj je Neformalna grupa građana ''Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru'' upozorila na, kako su kazali, nezakonite izmjene Prostornog plana Grada Mostar koje utječu na kvalitetu života mještana brojanih mostarskih prigradskih naselja.

Na konferenciji za novinare okupili su se predstavnici mještana naselja Gubavica, Pijesci, Miljkovići, Kozice, Međine, Planinica i Prigrađani, koji su novinare upoznali s pričom o gradnji solarnih postrojenja za proizvodnju električne energije u okolici Mostara. Po riječima Džemala Kodre, osnova za izdavanje koncesija za solarna postrojenja je Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije je izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte usvojilo Gradsko vijeće Mostara u siječnju 2022. godine.

Enes Rahimić, predstavnik mještana sela Gubavica i Pijesci, upozorio je tada kako je Prostornim planom Grada Mostara više od polovice površine spomenutih naseljenih mjesta određeno kao lokacije za gradnju solarnih i vjetroelektrana. 

Kopirati
Drag cursor here to close