Ruglo u središtu grada

Grad Široki Brijeg konačno krenuo s rješavanjem problema ''Duhanske stanice''

Na mjestu nekadašnje ''Duhanske stanice'' trebala bi biti srednja škola, gradski muzej, parking, trg i mnoštvo drugog sadržaja
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2017. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široki Brijeg je konačno krenuo u rješavanje problema sa zgradama bivše ''Duhanske stanice'' koje od kraja Domovinskog rata trunu u samom središtu grada narušavajući time sami izgled, ali i potencijal neiskorištenog prostora.

Naime, na 11. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega održanoj u ponedjeljak jednoglasno je usvojena Odluka o usvajanju Urbanističke osnove Detaljnog plana uređenja gradskog područja ''Duhanska stanica Široki Brijeg''. Odluku je obrazložio pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Borislav Zovko.

To znači da je Grad napravio prvi korak ka rješavanju problema, a sada će krenuti izrada detaljnog plana ''Duhanske stanice'' kako bi se u sljedećim godinama moglo krenuti s rušenjem i obnavljanjem napuštenih zgrada.

Kako je još ranijih godina za Bljesak.info rečeno iz tadašnje Općine Široki Brijeg, na prostoru ''Duhanske stanice'' trebale bi se napraviti prostorije za Srednju strukovnu školu Široki Brijeg, a ubuduće možda i Gimnaziju, gradski muzej, parking, trg i mnoštvo toga, a važno je istaknuti činjenicu da će cijeli navedeni prostor biti iskorišten za javno dobro te ne bi trebalo biti uplićanja privatnika.

Nositelj pripreme plana je Služba za prostorno uređenje i zaštiti okoliša koja je uradila obvezujuće dokumente za početak izrade plana. Zbog složenosti ovog vrlo vrijednog prostora, Grad Široki Brijeg je 2016. godine sklopio ugovor s poduzećem ''ECOPLAN'' Mostar o izradi ovog Plana.

Sukladno Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za izradu dokumenata prostornog uređenja obveza je izrada plana putem dvije faze: i to izrada Urbanističke osnove i izrada Plana. Urađena je prva faza koja prikazuje postojeće stanje na temelju čega će se procijeniti mogućnosti izgradnje i uređenja prostorne cjeline.

Također, na 11. sjednici GV Široki Brijeg usvojena je Odluka o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje JKP ''Čistoća'' u iznosu od 400.000 KM na rok otplate sedam godina.

Odluka o naknadama iz osnovnih materijalnih prava uposlenih kod korisnika proračuna u gradskoj upravi Grada Širokog Brijega usvojena je većinom glasova. Izradi ove Odluke se pristupilo iz razloga jer je došlo do izmjena određenih zakona i podzakonskih akata kojima se uređuju navedena prava državnih službenika i namještenika.

 

Također, usvojen je Plan zaštite od požara Grada Širokog Brijega.

Nakon završene natječajne procedure na današnjem dnevnom redu Gradskog vijeća našlo se imenovanje članova Gradskog izbornog povjerenstva. Većinom glasova imenovani su Kristijan Zovko i Julijana Zovko.

Vijećnicima su pružene informacije o stanju prometne infrastrukture, o izgradnji kolektora za kanalizacije i pročistača otpadnih voda, o realizaciji projekata vodoopskrbe i o aktivnostima vezanim za gradsko područje Duhanska stanice i aktivnostima vezanim za uređenje zone oko groblja "Sajmište", gornjeg toka rijeke Lištice i vrela Borak.

O navedenim pitanjima je Gradsko vijeće redovito informirano kroz izvješća Gradonačelnika, nadležnih službi, javnih ustanova i poduzeća, a ovom prigodom se ukratko daju informacije o stanju u navedenim oblastima u proteklih godinu dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close