Deponija

Grad Mostar zatražio pomoć stranaca

Iz Inicijative navode kako je ''jasno da se radi o mutljaži'' te da odgovorni pokušavaju da se opravda i ozakoni zlo koje su napravili okolini i stanovništvu grada Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2020. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar zatražio je od OHR-a, veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Britanije i Švedske da se aktivno uključe, stručno i materijalno u rješavanje problema otpada u Mostaru i funkcioniranja regionalne i sanitarne deponije, doznaje Bljesak.info.

"Zbog novonastale situacije i blokade deponija, te činjenice kako Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara", navodi se u dopisu Grada Mostara.

U dopisu se podsjeća na povijest odlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana značajna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) i Svjetske banke.

"Staro odlagalište je zatvoreno, a novo poduzeće JP Deponija d.o.o. Mostar upravlja novim regionalnim deponijem, na kojem se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ovaj deponij izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište koje bi opsluživalo 12 općina, kao jedno od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH", stoji u dopisu Grada Mostara.

Naime, nakon sastanka, održanog 26. veljače sa glavnim urbanističko-ekološkim inspektorom, postupajućom inspektoricom i direktorom deponije, o potpunoj nadležnosti Grada Mostara po pitanju daljih mjera, budućnosti rada postojeće deponije i rješavanja problema komunalnog otpada, kako su istaknuli iz Inicijative 'jer me se tiče', dogovoren je sastanak s čelnicima Grada Mostara.

Sastanak, kojem će prisustvovati glavna savjetnica Grada, v.d. načelnika Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, direktor JP Deponija d.o.o. Mostar i predstavnici Građanske inicijative "Jer nas se tiče", održat će se u utorak, 3.ožujka 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

''Od Grada očekujemo pismenu potvrdu o sprječavanju proširenja deponije na lokalitetu Uborak, te o utvrđivanju rokova za njeno zatvaranje. Građani do tada nastavljaju sa blokadom deponije'', poručili su ranije iz ove Inicijative.
Ističu kako ne vjeruju 'nikakvim analizama i stručnjacima Grada' te da je njihova poruka jasna – 'nema nikakvih proširenja na ovom lokalitetu'.

''Da li nakon video snimaka, koje smo prikazali, može postojati netko a da tvrdi kako deponija nema negativan utjecaj na okoliš, i može li netko normalan dokazivati i tvrditi da je to na snimcima normalno? Pokušavaju nam poručiti da mi ne vidimo dobro ili da ne znamo gledati kao oni, pa hvala Bogu pa i ne gledamo i nismo kao oni'', ističu iz Inicijative 'Jer me se tiče'.

Navode kako je ''jasno da se radi o mutljaži'' te da odgovorni pokušavaju da se opravda i ozakoni zlo koje su napravili okolini i stanovništvu grada Mostara.

''A zašto su inspektori pustili da radi tijelo deponije dva koje nema okolišnu dozvolu, punih godinu dana? Postoji jedno jedino objašnjenje,zato što su sudionici u ovom zločinu, protiv prirode i stanovništva, zato što ih ne zanima okolina i zdravlje naroda, već samo stolice i funkcije'', navode aktivisti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close